fbpx

„Željeli bismo prenijeti ono načelo po kojem se i mi sami u svojim životima vodimo – biti nezavisan, razmišljati svojom glavom i ne robovati normama koje nam nameću. Dvadeset i prvi je vijek. Moramo prestati živjeti u prošlosti i okrenuti se sebi i svojoj budućnosti.”

O predstojećem koncertu u Banjaluci i mnogo čemu još u razgovoru za eTrafiku govori Shot iz grupe Elemental.

Muzika igra veliku ulogu u životu pojedinca i može da pošalje snažnu poruku, a Elemental je jedan od onih bendova koji to jako dobro rade. Tako će i nastupiti i 08. maja na Akvani, u sklopu festivala „Živjeti slobodno“, te obilježiti Međunarodni dan pobjede nad fašizmom.

Podrži eTrafiku

Članovi benda ne smatraju se aktivistima, oni jednostavno posmatraju svijet u kojem žive i čine da refleksija toga ispliva u pjesmama, koje i predstavljaju njih same, njihove ljubavi, društvo i njihovu  tugu. U februaru su izdali i svoj sedmi album “Tijelo”, kojim su obilježili 18 godina postojanja i rada. „Tijelo“ je prvi dvostruki Elementalov album na kojem se nalazi 18 pjesama i izašao je u vlastitoj produkciji 383 Records.

„Ovaj album je veliki korak za nas. Sami smo ga izdali. Koliko god se činilo to jednostavno, ispao je veliki trud i rad. Sva ta logistika vezana uz izdavanje koju smo sebi natovarili na glavu da nam smeta dok istovremeno moramo kreativno biti 110% angažovani oko samih pjesama. Mislim da je sve dobro prošlo! Reakcije na album su fantastične, ocjene kritičara nikada bolje, i najvažnije – sviramo puno koncerata! Kud ćeš bolje!“, govori nam Shot.

Pjesme na prvom cd-u novog albuma dosta su emotivnije i iskrenije ako bi ih posmatrali u odnosu na neke stare stvari. Novitet je i to da Remi na dosta pjesama pjeva i zvuči odlično.

„Teme pjesama dolaze iz nas samih, iz životnih okolnosti u kojima se nalazimo u trenutku pisanja, a i nekih naših unutrašnjih turbulencija. To onda samo izađe, i ako se sklopi da muzika s tekstom sjedne na pravi način mi to snimimo i objavimo. A onda poslije tek razmišljamo kako će publika reagovati na njih. Ovaj je album u svom nastanku bio puno minuciozniji i na njemu smo pustili da isplivaju neke naše sitnice koje prije možda nisu mogle iz nas izaći. Bojim se pomisliti kakav će tek biti sljedeći!“, objašnjava nam on.

Drugi cd okrenut je društvenim temama. U pjesmi  “Hej Slaveni” pjevaju “dopustite da budem građanin svijeta neopterećen jarmom balkanskog identiteta”, a Shot nam govori da sve promjene kreću od pojedinca iznutra i dodaje:

„Svako sam za sebe mora odgovoriti na pitanje da li je sposoban ići naprijed. A ako nas je dovoljno koji smo spremni okrenuti se budućnosti i zakoračiti naprijed, onda se to odrazi i na društvo pa se neke mrvice počinju mijenjati.“

Pjesma sa novog albuma “Goli i bosi” dobila je “Porina“ u kategoriji “Pjesma godine”, što ne iznenađuje jer Elemental dobitnik brojnih nagrada. Kako nam Shot govori, nagrade laskaju, ali uprkos tome oni se nisu uljuljali u neki zamišljeni super- status, jer treba svirati i raditi pa će to uroditi plodom, a život ide dalje i poslije nagrada.

Za nastup u Banjaluci Shot poručuje da će biti bombastičan. Ako uzmemo u obzir da Elemental ima 18 novih pjesama i pregršt starih hitova, lako je da mu vjerujemo na riječ.

eTrafika.ne – Anja Zulić

Napiši komentar