fbpx

Rođena u Bagdadu, odrastala u Beogradu i Moskvi. Iako je muzika uz nju od malena, njome se profesionalno počela baviti po povratku u Beograd 2008. godine.

Iako je završila studije pozorišne produkcije u Moskvi, Ana Ćurčin je sada u malo drugačijim umjetničkim vodama.

Za sebe kaže da nije imala cilj kada se počela baviti muzikom. Osim što ju je muzika inspirisala, postepeno je učila da se osjeća dobro u tome što radi. Nakon završene niže muzičke škole u Moskvi, imala je otpor prema klaviru i muzici, uopšte, ali je poslije izvjesnog vremena počela sama da uči svirati gitaru i da piše autorske pjesme.

Podrži eTrafiku

“Tokom prvih godina fakulteta snimila sam i prve demo albume. Iz tog perioda postoji i neki spot napravljen za kompaniju pod imenom “Bigstar”, koja mi je tada dodijelila i izvjesnu novčanu nagradu za moju autorsku muziku. Ali, ubrzo poslije toga, napravila sam još jednu dužu pauzu tokom koje sam se prvenstveno fokusirala na studije”, priča za naš portal ova talentovana djevojka.

Album Ane Ćurčin je u pripremi. Kaže da ima u planu da ga snimi do proljeća.

Do sada je snimila dva singla. “Cut Loose”, koji je izašao u akustičnom obliku, a nedavno je izašla i pjesma “I Can’t”. Njene pjesme su na engleskom jeziku.

“Nema nekog posebnog razloga zbog čega je to tako. Iz nekog razloga mi nije lako da pišem na srpskom jeziku. Engleski jezik mi je nekako bližu u muzici”, objašnjava naša sagovornica.

Otkrila nam je i to da se dalje traži, kada je u pitanju o žanrovsko opredjeljenje i da njene pjesme još nemaju konačne aranžmane.

“Kada smo sami gitara i ja, to je najjednostavnije odrediti kao amerikana ili kako je još nazivaju „alternativni kantri” i slično. Ali, kada krenemo da se bavimo ritmom i zvukom, onda se sve otvara. Tu odjednom ima i latino elemenata koji se prelamaju sa bluzom, kantrijem, rokom… Ostavila bih prostora da se time bavim od pjesme do pjesme. Ako bih pokušala da sumiram ovaj odgovor, to bi zvučalo ovako: moja muzika se kreće u sferama takozvane amerikane, koja u sebe uključuje dosta žanrova – od kantrija do bluza.”

S vremenom se oko nje okupio i bend, za koji još nije osmišljen naziv, a posljednji koncert je bio u sastavu: Dušan Veljković (gitara), Vladimir Milićević (bas), Danilo Tirnanić (bubanj) i vokal Ane Ćurčin. Zajedno su proširili zvuk. Kako ističe Ana, sada se već vezala za puniji zvuk i sve rjeđe nastupa sama.

Na svojim nastupima radi obrade. Izdvaja i neke omiljene: „Roads“ od sastava „Portishead”, jedno vrijeme joj je među omiljenima bila pjesma “Calling You” od Jeffa Buckleya, a često svira pjesme Ray Lamontagnea i Neil Younga.

Saradnja sa bendom „Stray Dogg“

Talentovana Ana Ćurčin sarađuje sa Dušanom Strajnićem – Dukatom iz beogradskog sastava “Stray Dogg”. S vremena na vrijeme, imaju zajedničke nastupe. Basista i violinistkinja pomenute grupe, takođe su gostovali na njenom posljednjem koncertu, 29. novembra u Domu omladine u  Beogradu.

U studiju, ističe Ana, sarađuje sa kompozitorom, koji je i u ulozi njenog producenta – Nemanjom Mosurovićem. Ana se nada i vjeruje da će se otvoriti još saradnji, te dodaje da bi voljela da sarađuje sa “Lovely Quinces” iz Zagreba.

Ova kantautorka trenutno snima novu pjesmu koju će uraditi zajedno sa dizajnerkom zvuka, Svjetlanom Maraš, ali takođe daje i zanimljiv savjet onima koji će tek zaploviti u muzičke vode.

“Vjerovatno da istražuju, budu slobodni i svakako da isprobavaju svoju muziku u interakciji sa publikom što češće, jer publika je ta koja ‘navodi’ dalje…”

Anu možete pratitit i putem Facebook stranice.


eTrafika.net – Erna Duratović

Napiši komentar