fbpx

Banjalučki fotograf Vedran Ševčuk u saradnji sa fotografom i modelom Teom Jagodić svojom fotografijom uspio je privući pažnju mnogobrojnih korisnika portala Nacionalne Geografije i obezbjediti joj mjesto na prvoj strani ovog prestižnog portala koju zauzimaju samo najbolji!

“Na ideju sam došao prije par sedmica, ali se niko nije usuđivao da mi bude model, jer je malo provokativna fotografija, pa su se ustručavali, da ne kažem odbijali da učestvuju u njenom kreiranju. Jednom prilikom sam Tei ispričao ideju i oduševila se, te pristala da mi bude model. Sve sam još nadogradio s obzirom da se i Tea bavi sličnom strukom. Moram pohvaliti njen rad, iako ga ne bih nazvao fotografijom kao mnogi, već fotomanipulacijom”, kaže Vedran.

Nakon realizacije fotografiju je postavio na portal “Your Shot” od Nacionalne Geografije, pod naslovom “A photographer photographed!” (fotografisani fotograf) gdje je dobila odlične komentare i ogroman odaziv, te danima stoji na prvoj strani među najpopularnijim u sve tri kategorije pod kojim je podvedena – stil, crno-bijelo i portret, što je veliki uspjeh.

Podrži eTrafiku

Saradnja sa muzičarima

Vedran se intenzivno bavi fotografijom, a trenutno je uspješno završio saradnju sa popularnim banjalučkim pjevačem Dadom Glišićem kojem je uradio naslovnu fotografiju kao i kompletan dizajn novog albuma.

“Prije nešto više od godinu dana sam krenuo intenzivno da se bavim i video produkcijom, gdje bih izdvojio tri spota za Dadu Glišića – Dođi, Kad bih ja i Brojiš do sto, koji je radio u duetu sa Kayom, kao i za grupu Alexandria pjesmu Boom Boom Boom, na kojoj sam sarađivao sa drugom i odličnim fotografom Sašom Savićićem, koji se vrtio na MTV-u”.

Na spisku muzičara sa kojima je Vedran radio našli su se Grof Đuraz (pjesma Stoka), Akoben Electric (Olvedran sevcukičenje Ljubavi, Baga Gine, Sjećanja, Mozartly Bach), My Last Suicide (Crucified for nothing), Kartofel Osvetnik (Sobni bicikl), Vanja TheFrog (Pola neba). Trenutno je u dogovorima sa Dijanom Tepšić gdje će biti oficijalni fotograf prezentovanja njenog novog spota “It’ you WOW!”, dok mu je Nikola Grull ukazao povjerenje da radi video pozivnice njegove samostalne izložbe slika Buđenje Podsvesti.

Fotografijom krenuo zanimati u osnovnoj školi, što ga je usmjerilo da upiše smjer fotografski tehničar u srednjoj tehnološkoj.

“U tom periodu sam krenuo intenzivnije proučavati fotografiju, mada sam ipak najviše naučio kroz praksu. Profesionalnije se bavim šest godina, kada sam dobio svoj prvi DSLR, i kada sam dogovorio prvi plaćeni posao”, kaže Vedran i dodaje da je iz svog rada izdvojio rad kao oficijalni fotograf  “Ex-Yu Rocks!” festivala krenuvši od Drvara 2006. pa do posljednjeg koji se održao na Krupi na Vrbasu 2009. godine.

Učestvovao je u nekoliko grupnih izložbi, i imao jednu samostalnu, dok konkurse za fotografiju izbjegava jer ističe da se većina bazira na fejsbuk lajkovima pa “nikada ne pobjedi najbolja fotografija, već najveći spamer”.

Samostalna izložba “Fotografisanje muzike” održana je u sklopu Punk-Rock Maratona, i na njoj su predstavljene fotografije sa svirki i koncerata od 2006. godine.

“Fotografije su prikazivale atmosferu i bendove sa festivala, kao i sa klubskih svirki koje su se održavale u Music Hall-u, Geto-u, KSB-u, starom NTV klubu i drugim mjestima. Pošto je izložba bila u sklopu Punk-Rock Maratona, posjetioci dok su gledali fotografije slušali su muziku, pa su izložbu doživjeli svim mogućim čulima.

Takođe bio je jedan od organizatora i pokretač “Banja Luka Photo Walk” održanog prije dvije godine gdje se okupilo dvadeset Banjalučkih fotografa koji su kroz dvodnevnu šetnju gradom prikazali Banjaluku na kolektivnoj izložbi održanoj u Domu Omladine.

Vedran posjeduje CANON 7D koji ga služi odlično iako je stariji model, ali dodaje da za dobru fotografiju i nije neophodno imati i dobru opremu već je najvažnije imati dobru ideju i njenu uspješnu realizaciju.

 fotografisani_fotograf

Fotografisani fotograf

Analogna fotografija na izumiranju

“Analogna fotografija kod nas je nažalost na izumiranju. Dosta današnjih “fotografa” drži aparat na A modu, kojeg u šali zovem amaterski mod, gdje dopuštaju aparatu da sam odredi blendu, ekspoziciju, ISO osjetljivost, kao i sva ostala podešavanja. Tako da sam proces razvijanja filma, i dobijanja finalnog proizvoda, fotografije na papiru, neću ni da spominjem. Ima samo nekolicina ljudi koje poznajem u Banjaluci koji i dalje njeguju taj “analogni duh”. Moji počeci, u srednjoj školi su bili analogni, a stare ljubavi se ne zaboravljaju”, prisetio se Vedran.

Saradnja odlična i opuštena

Fotograf i, za ovu priliku, model Tea Jagodić kaže da je saradnja sa Vedranom bila odlična i opuštena budući da su prijatelji dugi niz godina.

„Ideja je došla slučajno na kafi, htjela sam da mi odradi par fotografija ali nisam znala šta konkretno želim. Predložio mi je to što smo i uradili, svidjelo mi se na prvu pa smo se bacili na posao nakon par dana. Uspjeh na sajtu Nacionalne Geografije me je iznenadio jer sam mislila da ćemo onako uraditi fotografije čisto za svoju dušu“, kaže Tea.

eTrafika.net – Ognjen Tešić

Napiši komentar