fbpx

Jedna od najpoznatijih grupa bivše Jugoslavije, Ekatarina Velika (EKV) nastala je u Beogradu 1982. godine. Osnovali su je pjevač i gitarista Milan Mladenović i gitarista Dragomir Mihajlović Gagi pod nazivom Katarina II. 

Zatim im se pridružuju Margita Stefanović Magi koja svira klavijature, basista Bojan Pečar i bubnjar Ivan Vdović Vd. Nakon dvije godine izdali su album “Katarina II” koji je kritika pohvalila ali zbog umjetničkog stila nije imao veliku prihvaćenost kod publike. Ubrzo se dešavaju promjene u sastavu grupe, na mjesto Vda dolazi Ivan Fece Firči, a Gagi odlazi u vojsku i po povratku napušta bend. Pošto je on imao autorska prava na naziv grupe, mijenjaju ga u Ekatarina Velika, odnosno EKV.

Svoj drugi album “Ekatarina Velika” su izdali 1985. i on je jako dobro prihvaćen od strane publike. Muzika je dosta energičnija nego ranije, uz Milanove poetične stihove. Kao gosti na albumu pojavljuju se Massimo Savić i Tomo In Der Milen, a izdvojili su se hitovi “Oči boje meda”, “Tattoo”, “Modro i zeleno”, “Hodaj”…

Podrži eTrafiku

Naredne godine dolazi i album “S’ vetrom u lice” koji je bio uspješniji od prethodna dva. Zapažene su pjesme “Ti si sav moj bol”, “Kao da je bilo nekad”, “Budi sam na ulici”… Milan je taj album okarakterisao kao zbirku pjesama koje su sasvim iskrene, proživljene i različite po stilu. Kada je album objavljen, Mirči napušta EKV a na njegovo mjesto dolazi Ivan Ranković Raka.

Nakon turneje koja uslijedila, ponovo dolazi do promjene bubnjara, sada je na tom mjestu Srđan Žika Todorović. Objavljuju album “Ljubav” 1987. koji je okarakterisao agresivniji zvuk sa naglaskom na gitarama. Kao hitovi su se izdvojile pjesme “Ljubav” o “Zemlja”, a cijeli album je imao određenu notu uznemirenosti.

Album “Samo par godina za nas” iz 1989. donosi mračnije pjesme, sa temama straha i nesreće. Kritičari su ga okarakterisali kao pokušaj komercijalizacije zbog ponavljanja stila sa prošlog albuma i nešto jednostavnijih pjesama. Izdvojile su se pjesme “Par godina za nas”, “Srce” i “Krug”, a EKV je po izboru časopisa Pop-Rock proglašen za grupu godine.

Srđan Todorović napušta grupu 1990. godine, a novi bubnjar je Marko Milivojević. Ubrzo se basista Bojan Pečar seli u London, što je bio veliki udarac za grupu i smtra se početkom njenog kraja. Najmračniji album EKV-a je “Dum dum” iz 1991., a posljednji “Neko nas posmatra” iz 1993. godine. Grupa je nakratko pauzirala 1994. godine jer je Milan Mladenović otišao u Brazil. Kada se vratio planirano je snimanje novog albuma, do čega nikad nije došlo. Mladen je umro od raka pankreasa 1994. godine, čime je označen kraj postojanja grupe. Nakon četiri godine u Londonu je umro Bojan Pečar od srčanog udara, a 2002. i Margita Stefanović. Jedini član prvobitne postave EKV-a koji je i dalje živ jeste Dragomir Mihajlović, s obzirom da je Ivica Vdović umro je 1992. godine od side.

O ovoj grupi je snimljen i dokumentarac koji možete pogledati ovdje.

Just let me play some modern r’n’r music

 

Zaboravi prošlost, zaboravi strah
zaboravi osećaj vezan za donji stomak
i kad radiš nemoj hvatati na staru slavu
i kada misliš osloni se na svoju glavu

Zaboravi prošlost, zaboravi strah
nemoj da tražiš od ljudi previše
svima je hrana ušla na pupak
i kada jedeš nemoj progutati svoje prste
i kada ljubiš, pazi
to su možda tvoje usne

Seti se s kim si, seti se gde
nije sad vreme ko pre
ovo je vreme za promene

Zaboravi prošlost i javi
ima li promene u tvojoj glavi
svi su te učili isto
mi živimo prokleto čisto
mi smo oduvek bili u pravu
u pravu, u pravu

Just let me play
some modern r’n’r music

Dosta smo bili hrana za lopove
dosta smo pili iz iste čaše
groznica nas izjeda u uglu usta
i srca su nam ostala na kraju pusta

eTrafika.net

Napiši komentar