fbpx

Drugi banjalučki polumaraton privukao je do sada više od 600 učesnika, koji su se prijavili da 08. maja istrče 21 kilometar i 97 metara za manje od četiri sata.

I ove godine se očekuje da će najmasovnija trka biti Fun Run od tri kilometra, dok je planirana i štafetna trka u kojoj učesnici trče malo više od pet kilometara. Za trkače koji nisu iz Banjaluke i ne mogu priuštiti plaćanje smještaja obezbijeđeno je 100 kreveta u kasarni Oružanih snaga.

Direktor trke Vladimir Selec zadovoljan je tokom priprema, a zahvaljući prošlogodišnjem iskustvu nada se da će cjelokupna organizacija biti na još višem nivou. Motiv za organizaciju pronalazi u želji da utiče na svijest građana, njihovo zdravstveno stanje i kondiciju.

Podrži eTrafiku

“Od prošle godine imamo dragocjeno iskustvo, a ove godine ćemo prevazići sebe. Naši motivi su jasni, želimo na više načinaskola trcanja uticati na grad i građane. Kada protrčite pored malog djeteta ono kreće da trči za vama. Tako se ponašaju i odrasli ljudi, kada vas vide da trčite i oni žele da to rade”, govori Selec u razgovoru za eTrafiku.

U proteklom periodu mnogo se radilo na promociji, a tim polumaratona je čak obilazio škole i animirao đake da se uključe u štafetu ili Fun Run.

“Glavni sponzori kao i prošle godine su M:tel i Nektar, a pored njih štafenti polumaraton sponzoriše Gazprom. Kada vam možda i tri najveće kompanije u BiH pružaju podršku, to puno znači i sa finansijske strane, a i omogućava vam lakšu promociju. Svugdje u svijetu maraton ili polumaraton je jedan od najvećih događaja za sam grad, tako treba da bude i kod nas”, rekao je Selec.

Kao i prošle, i ove godine organizovana je škola trčanja, kroz koju su se polaznici tokom tri mjeseca spremali za polumaraton. Školu vodi Trkački rekreativni klub, koji broji više od 100 članova.

“Samo dođite da iskusite to što radimo i teško ćete izaći iz toga, jer je trčanje način života, a ne samo rekreacija”, poručuje on.

Cijena startnine će ovog puta biti malo viša nego prošle godine. Naime, 2015. je startnina iznosila 30 KM, dok je ove godine najniža cijena bila 25 KM, da bi se postepeno povećavala do 50 KM.

“Prošle godine smo išli malo na svoju štetu, ali ove godine to nismo smjeli da dozvolimo. Na početku smo dali period od dva-tri mjeseca sa nižom startninom, da bi ona kasnije postepeno rasla. Trudili smo se da promovišemo te niže cijene, kako bi se ljudi što ranije prijavljivali. U svijetu su kortizacije mnogo veće, a ne nude ništa bolje nego mi. Ove godine smo više ulagali u izgled medalja koje su pravljene u 3D dizajnu, majice su bolje nego prošle godine i nudimo neke dodatne stvari. Ta startnina je neznatno veća.”

Posebnu zahvalnost Selec je iskazao volonterima kojih će ove godine biti više od 250. Konkurs za prijavljivanje je još uvijek otvoren, neke pozicije su popunjene, ali svi prijavljeni će dobiti svoje mjesto i biti dio polumaratona.

Direktor trke pozvao je sve koji mogu da taj dan izađu na stazu i aplauzom pozdrave takmičare, jer im tako daju podršku i barem malo skreću pažnju sa napora koji trka sama po sebi nosi.

“Ove godine organizovano radimo na postavljanju plakata koji na šaljiv način mogu da motivišu takmičare. Na pet lokacija će biti DJ-evi, a pokušavamo da angažujemo što više kafića i restorana koji se nalaze uz stazu da i oni puste glasno muziku, jer što više ima takvih stvari to se među takmičarima više priča o tome. Oni tako prenose pozitivna iskustva drugim trkačima, što može samo pozitivno doprinijeti razvoju polumaratona”, kazao je on.

vladimir selec (2)

Još jedan od noviteta jesu i nagrade za najbolje trkače iz regiona. Naime, pored 10 nagrada u muškoj i ženskoj konkurenciji, dijeliće se i po tri nagrade u obje kategorije za trkače iz regiona, odnosno za područje bivše Jugoslavije.

“Htjeli smo da privučemo profesionalne trkače koji ne bi došli jer dolaze Kenijci, koji su prošle godine bili na prva tri mjesta. Prošle godine nam je problem bilo dodjeljivanje nagrada u starosnim kategorijama, imali smo pet puta po tri nagrade za svaku starosnu kategoriju, pa se izgubio smisao. Ove godine dajemo po jednu nagradu za prvake u starosnim kategorijama, a imaćemo i robne nagrade za učesnike u štafeti.”

Ministarstvo porodice, omladine i sporta uvrstilo je polumaraton u događaje od posebne važnosti za Republiku Srpsku, a Selec se nada da će uz podršku MUP-a i Oružanih snaga BiH koji će imati i svoje predstavniku u trci, Banjaluci prirediti još jedan događaj o kome će se pričati kako u državi, tako i u inostranstvu. Banjalučki polumataron proglašen je najuspješnijim sportskim događajem u Banjaluci za 2015. godinu.

“Znamo da smo odradili dobar posao i jako puno nam znači što je Grad to prepoznao. Bez takve podrške se ne može”, zaključuje Selec.

 eTrafika.net – Goran Cvjetković

Napiši komentar