fbpx

Na današnji dan, prije 33 godine u New Yorku je ubijen John Lennon, legendarni rok muzicar i član Beatless-a.

Rođen je u Liverpoolu 1940. godine, i od mladosti je pokazao interesovanje za umjetnost. Njegovo muzičko putovanje je počelo kada je od majke dobio 5 funti da kupi svoju prvu gitaru. Za razliku od umjetnosti, škola mladom Lennonu nije predstavljala nešto značajno , pa je uspio da padne na maturskim ispitima. Primljen je na Liverpool college of art, tek pošto je njegova ujna “intervenisala”.

Sa 15 godina je počeo muzicirati u bendu Quaryman, koji je kasnije prerastao u The Beatless. Prvo se toj postavi priključio Paul McCartney, a onda uskoro George Harrison koji je tada imao samo 14 godina. Poslije nekog vremena dobili su šansu da sviraju u Hamburgu, i to je bilo veoma važno iz dva razloga. Prvi je bio taj što je poslije tih svirki polako počeo njihov uspon ka statusu zvezda, a drugi je početak eksperimentisanjaLennona sa drogama.

Podrži eTrafiku

Šezdesetih su već postali globalne zvezde, a Lennon je pored muzike svoj uticaj pokazivao tako što je bio jedan od glasnijih antiratnih govornika među poznatim ličnostima, pogotovo u periodu solo karijere (pojavio u jednom antiratnom filmu, famozni protest u Amsterdamskom hotelu tokom medenog mjeseca sa Yoko Ono, a čak je američka vlada uspjela da ga deportuje 70-ih). Uprkos tome John je već od sredine 60-ih sve češće i češće razmisljao o napuštanju benda, da bi konačno to i uradio 1969. godine. Mnogi fanovi The Beatlessa za to krive njegovu ženu Yoko Ono.

Sljedećih pet godina proveo je gradeći svoju solo karijeru, da bi 1975. godine odlučio da želi pauzu od svijeta šou biznisa, i da bi u potpunosti htio da se posveti svojoj porodici. Ta pauza je trajala sve do 1980. godine, kada se vratio u studio i snimio album Double fantasy, za koji je izdao singl (just like) Starting over.

Osmog decembra 1980. godine Lennon i Ono su se vraćali kući kada ga je ispred sačekao i ubio Mark David Chapman, njegov obožavalac kojem je ranije tog dana potpisao svoj album. Lennonovo tijelo je kremirano, a pepeo je posut po Central Parku. Chapman se izjasnio krivim na sudu i osuđen je na 20 godina do doživotno. I dalje je u zatvoru jer je sud odbio sve dosadašnje zahtjeve za puštanje na slobodu.

eTrafika.net – Srđan Obarčanin

Napiši komentar