fbpx

Piše: Billie Joe Armstrong (tekstopisac, pjevač i gitarista punk rok benda Green Day)

Sex Pistolsi su izdali samo jedan album – Never Mind the Bollocks, Here’s the Sex Pistols – ali je ostavio veliki utisak na rock muziku, ali i na sve one nenormalne stvari koje su se događale tada u svijetu.

Niko drugi nije imao toliki uticaj sa samo jednim albumom. Njihov uticaj možete čuti svugdje, od Joy Divisiona do Guns N ‘Rosesa, od Public Enemya do Smithsa do Slayera. Never Mind the Bollocks je bio korijen svega što se tada puštalo na modernim rock radio stanicama.

Podrži eTrafiku

To je mit da su ti momci nisu mogli svirati svoje instrumente. Steve Jones je jedan od najboljih gitarista svih vremena, pa on me naučio kako Gibson treba da zvuči. Paul Cook je nevjerojatan bubnjar s jasnim zvukom, rame uz rame sa Keith Moonom i Charlie Wattsom. Postoje bendovi koji još uvijek pokušavaju da zvuče poput Sex Pistolsa, ali im to baš ne polazi za rukom, jer su Pistolsi bili veliki i neprevaziđeni igrači.

Razlika između John Lydona i drugih punk pjevača je da oni ne mogu ni da oponašaju ono što je on prirodno radio. Na njemu nije ništa bilo neprirodno. Što se basiste tiče, iskreno mislim da i nije neka greška što je Glen Matlocka zamjenio Sid Vicious. Matlock je bio cool, ali Sid je predstavljao sve ono što je bio punk rock: mršavac koji je imao tonu stava, neka vrsta Elvisa, jednostavno James Dean momak.  Jednom prilikom je rekao da nema ništa romantičnije nego biti ovisnik o heroinu. E pa on je sposoban majstorski svirati svoj instrument, ali je bio previše sjeban da to učini.

Stvari koje je Lydon pisao ’76 i ’77 su potpuno identične sa onim šta se događa upravo sada. Pistolsi su oslikavali ružnu sliku društva u svojim pjesmama i to što su oni radili, ni tada a ni danas niko nije imao petlje da uradi. Jedina osoba koja je učinila nešto slično je bio Bob Dylan, ali ni on nije bio toliko blizu njih.

Kad sam ih prvi put čuo, imao sam 14 ili 15, i bio sam potpuno na heavy-metalu i hard-rocku. Mislim da sam bio kod djevojke. Ko danas se sjećam zvuka čizama što nagaze na “Holidays in the Sun”, a onda gitara počne da grmi poput grmljavine. Do vremena kada je Lydon zapjevao, ja sam već želio da uništim moju muzičku prošlost i stvorim nešto novo za mene. To je ta vrsta uticaja koji su Pistolsi uvijek imali na mene i moju muziku. Inače, kad god pokušavam napraviti nešto svoje, uvijek imam na umu Sex Pistolsae, jer oni vam pokazuju koje su sve mogućnosti u muzici. Vi in ne morate oponašati, ali zahvaljujući njima, možete šta god poželite.

eTrafika.net

Napiši komentar