fbpx

Piše: Al Kooper

Godine 1972 ,radio je  prštao od progresivnog rocka, da ne povjerujete. Baš tako , Pink Floyd , Genesis i mnogi drugi.  Baš u to vrijeme i ja sam bio u potrazi za velikim tro akordnim bendom. I baš te godine čuo sam Lynyrd Skynyrd i njihovu izvedbu Atlanta debt-a u vrlo opasnu klubu na Peachtree Street koji se zvao Funocchio.

Svirali su na jednosedmični angažman , a svaku noć sam mogao čuti po jedan veliki originalni hit od njih i znao sam da sam našao bend koji sam tražio.

Podrži eTrafiku

Nakon što sam ih upoznao nisam se mogao načuditi koliku radnu disciplinu imaju. Imali su kolibu na močvari u svome rodnom Jacksonvilleu na Floridi , gdje su stalno brusili svoj prvobitni materijal u sjajan i blistavi metal. Možda su imali trojicu glavnih gitarista , ali su uvijek znali da se suzdrže . Od svih bendova sa kojima sam sarađivao u životu , oni su definitivno najfiniji aranžeri . Tako je “Sweet Home Alabama ” zvučala kao iskusan studijski materijal koji su snimili muzičari duplo iskusniji od njih tada.

Danas lobodno mogu da kažem da je Ronnie Van Zant Lynyrd Skynyrd . Ne bih želio da potcjenjujem ulogu drugih u uspjehu benda, ali je sigurno da se on ne bi desio da nije bilo njega. Njegovi tekstovi su uveliko doprinijeli njihovom uspjehu, kao što su Woody Guthrie i Merle Haggard i svima je bilo jasno da je Ronnie vodio taj bend sa željeznom rukom . Kao što sam već rekao, nikad nisam vidio takvu unutrašnju disciplinu u bendu . Jedan primjer : Ovaj bend se sastoji od  trogitarskog sola . Većina bendova improvizira solo svaki put kad se izvodi ili snima pjesma . Oni ne, jer je Ronniejev san bio da svaki put kad izađu na binu njihov zvuk bude isti.

Nakon tri ili četiri albuma , Lynyrd postaje jedan od najvećih rock & roll bendova u istoriji . Nisu se bojali nikoga . Svoju prvu nacionalnu turneju otvorili su za The Who i odmah su dobili ovacije.

Ipak, kad se Ronnie srušio u toj strašnoj avionskoj nesreći te 1977., do tada nezaustavljivi napredak benda je bio završen. Lynyrd Skynyrd je i pored toga naposljetku vasrsnuo. Ronniejev mali brat Johnny je preuzeo ulogu starijeg brata u bendu , a mi smo morali trljati oči kako bi bili sigurni da to nije bio Ronnie.
Na kraju, uvijek će ostati gorčina u ustima jer kad je bend mogao i trebao  udvostručiti svoju slavu i veličinu srce i duša benda je otišlo zauvijek.

eTrafika.net

Napiši komentar