fbpx

Koncert beogradskog benda Darkwood Dub nam kuca na vrata u sklopu OK žurki koje prethode OK festu 2016. U Klubu studenata Banjaluka (KSB) 25. marta nas, kako je bend prethodno najavio, očekuje dva i po sata svirke.

Šta možemo očekivati od vašeg predstojećeg nastupa u Banjaluci?

Ne znamo, očekivanja su u mašti posmatrača. Na nama je da se nadamo da ćemo banjalučkoj publici na koncertu uspješno predstaviti četvrt vijeka rokenrol iskustva.

Podrži eTrafiku

Filozofija Darkwood Duba predstavlja iskonsku borbu sa samim sobom, a protiv nametnutih normi, lažnih autoriteta, kaveza za mozak i duh, stereotipa u razmišljanju i činjenju. Osvrnete li se unazad, a krajičkom oka, ipak, ostanete u sadašnjosti, da li je borba neminovnost i na koji način izaći iz kolotečine?

Pitanje slobode je jedno od najvećih pitanja u umjetnosti uopšte. To je polazište i krajnja tačka našeg muzičkog putovanja. U teškim vremenima treba se usredsrediti na dobre i pozitivne stvari.

Poentu nalazite u eksperimentisanju i napuštanju sigurne zone. Na koji način takav pristup omogućava bendu i njegovom stvaralaštvu da sazrijeva?

Na različite načine se dovijamo ne bi li izbjegli manirizam u sviranju. Zbog toga smo često mijenjali svoj muzički izraz, pokušavamo na razne načine da se izmjestimo iz okvira koji se nameću. U tom smislu smo van svih tokova i trendova, furamo neku svoju pričicu.

U svojim tekstovima ostavljate prostora slušaocu da dalje razvija misao, da se kreće kroz različite dimenzije posmatranja i vrednovanja onoga što ga okružuje. Iz vaše perspektive, koliko je kritički odnos prema stvarnosti bitan za mladog čovjeka?

Rok poeziju ne doživljavamo kao striktno narativnu i linearnu formu, iako je istorija rokenrola prepuna odličnih primjera pjesama tog tipa. Ono što volim kod muzike autora, čije tekstove smatram inspirativnim, je upravo taj prostor koji je ostavljen slušaocu da ga sam razmrsi i tumači po volji. Takva muzika poziva na bunt protiv nepravde, nudi utjehu i širi ljubav.

Kako opisujete vaš odnos sa publikom? Da li je publika imala uticaja na vaš rad tokom ovih skoro trideset godina od osnivanja benda?

Zahvalni smo našoj publici na pažnji, podršci i strpljenju. Mislim da imamo iskren odnos prema publici i vjerujem da smo stoga nagrađeni vjernim sljedbeništvom. Publika utiče na naš rad svojom reakcijom. Ako neka pjesma doživi više puta mlak prijem kod publike, tu numeru ne izvodimo na koncertima neko vrijeme. Ostavimo je da sačeka neku sljedeću generaciju.

Prednost dajete studiju ili bini i zašto?

Nema razlike, to je kao da me pitate koje dijete volim više.

Šta je bendu donio rad u sopstvenom studiju? Koliko sopstveni prostor utiče na zvuk benda?

Donio je potpunu kreativnu i umjetničku nezavisnost. U muzičkom poslu ima puno nemuzikalnog svijeta koji će od prvog dana da ti priča kako i šta treba da radiš. Sve zavisi od nas samih, i to značajno doprinosi pozitivnoj i kreativnoj atmosferi koju pokušavamo da stvorimo u svom radnom okruženju.

Novi album pripremate unazad tri godine. Poznato je da ste kompletan set pjesama odbacili jer su vam zvučale predvidljivo i nekako ostarjelo. Počeli ste ponovo, negdje ste na sredini, da li postoji neki skuhan materijal? I, ako da, da li će banjalučka publika imati priliku da čuje neku od novih pjesama na predstojećem nastupu?

Nemamo običaj da predstavljamo nove pjesme publici prije nego što ih objavimo, tako da banjalučka publika neće čuti nove pjesme na koncertu, ali će moći da čuje mnoge stare pjesme u novim, osvježenim aranžmanima. Neke od njih nismo dugo izvodili uživo, tako da vjerujem da će publici u Banjaluci to biti novo i zanimljivo iskustvo.

 Bili ste headlineri prošlogodišnjeg OK festa. Koja je vaša poruka ljudima koji razmišljaju o pohodu na ovogodišnji festival?

Moja poruka im je da obavezno ponesu nešto toplo da obuku, pošto je svježe uveče. A i dobro je imati udobne patike za pješačenje po šumama.

Vidimo se!

Darkwood Dub na OK festu 2015. godine.

Prva OK žurka biće odlična prilika za najavu fantastične zabave i provoda koji nas očekuju na ovogodišnjem OK Festu, 01/02/03 jula, ali i podsjećanje na nezaboravne trenutke sa prošlogodišnjeg nastupa ovog benda na Tjentištu.

Ulaznice će u pretprodaji koštati 7 KM, a na dan koncerta 10 KM.  Prodajna mjesta su KSB i Peckham Pub, a ulaznice su u prodaji od četvrtka 10. marta.

 

eTrafika.net – Miloš Orlić

Napiši komentar