fbpx

Autorka knjige “Ubiti pticu rugalicu” Harper Lee umrla je u 89. godini, javlja BBC, navodeći da je ova vijest potvrđena u uredu gradonačelnika njenog rodnog Monroevilla u Alabami. 

Rođena je 28. aprila 1926. godine, a djelo “Ubiti pticu rugalicu” objavila je 1960. godine. Knjiga je doživjela veliki komercijalni uspjeh i pobrala pozitivne kritike, te osvojila Nobelovu nagardu. Nastavak knjige pod nazivom “Idi postavi stražara” obavljen je 2015. godine.

Knjiga “Ubiti pticu rugalicu” prodata je u više od 30 miliona primjeraka širom svijeta.

Podrži eTrafiku

Harper Lee rođena je u gradu Monroeville u Alabami. Bila je najmlađa od četvoro djece advokata Amasa Colemana Leea i Frances Cunningham Finch Lee. Držala je do svoje privatnosti i rijetko je davala intervjue.

“Svijet je izgubio brilijantan um i sjajnog pisca”, kazao je Spencer Madrie, vlasnik male knjižare u njenom rodnom gradu.

“Pamtićemo je po talentu i istini koju je dala svijetu, možda čak i prije nego što je svijet bio spreman za to. Zahvalni smo što smo poznavali autora koji je ponudio toliko toga. Nešto će uvijek nedostajati u Monroevillu i svijetu sada kada više nema  Harper Lee”, kazao je on.

eTrafika.net / BBC

Napiši komentar