fbpx

Nakon šest godina od objavljivanja prve zbirke pjesama banjalučki pjesnik Nikola Paripović (25) izdao je drugu zbirku pod nazivom “Vedrine“. Razmak od šest godina nije rezultat nedostatka inspiracije, niti finansijskih teškoća, već pažljivog izbora šta da se objavi, a šta ne.

“Inspiracija nije bila problem, pažljivo sam birao šta da uđe u drugu zbirku. Takođe, u periodu od tri godine između dvije knjige nisam pisao, što je bila neka moja odluka”, rekao je Paripović za portal “eTrafika.net”.

Nije želio puno da komentariše svoje djelo koje je sad dostupno svima već je naglasio da je to na čitaocima koji će prosuditi da li je ono vrijedno pažnje.

Podrži eTrafiku

“Ako poezija ne unosi vedrinu onda koja je njena svrha”, prokomentarisao je izbor naslova zbirke.

Knjiga je objavljena u biblioteci “Tamna je noć”, finansirao ju je grad Banjaluka, a izdavač je Bernar iz Beograda. Autor korica je Vladimir Topalović, koji će osmišljavati sve naslove u ovoj i biblioteci savremene evropske književnosti “Laki dah”.

Dvadeset pjesama, koliko ih ima u ovoj zbirci, nastale su u intervalu od 2006. do 2010. godine, i gotovo pola knjige je nastalo početkom ove godine.

nikola paripovicNezahvalno je biti nezaposlen, pjesnik nije

U periodu u kojem mnogi pjesnici oplakuju svoju sudbinu Nikola ne smatra da je nezahvalno biti pjesnik u Republici Srpskoj.

“Pjesnik nije profesija nego izbor. Nezahvalno je biti nezaposlen, a ne pjesnik”, rekao je i naveo da je upravo traženje posla njegov primarni cilj u narednom periodu.

“Za razliku od privatnih, nemam strogo određene književne planove. Za treću knjigu nisam napisao ni slova tako da možda bude sljedeće godine, možda za pet a možda nikad. Ali ću u svakom slučaju nastojati da budem ozbiljan kao što sam nastojao na ovoj knjizi”.

Iznenađen je i daljim postojanjem čitalačke publike, iako je nje sve manje. Sa druge strane on ne propušta niti jedan dan a da ne pročita makar jednu stranicu, pa smo ga pitali koje domaće pjesnike današnjice najviše cijeni.

“Od živućih srpskih psjesnika najviše cijenim Vladimira Jagličića, u nekim segmentima Đorđa Sladoja, Rajka Petrova Noga i Branka Brđanina, njegove romane koji su teško prohodni prilikom čitanja ali ko uloži trud on se isplati”.

Branko Brđanin o “Vedrinama”

“Druga poetska knjiga Nikole Paripovića ‘Vedrine’ u cjelini je uspjelije ostvarenje nego prva knjiga istog autora ‘Pod drevnim dubom’. Pjesnik se u ‘Vedrinama’ oslobodio nedostatka sa početka; ‘preučenosti’, opterećenosti citatnošću, napregnute misaonosti; razabrao se u ‘pletivu’ filosofske terminologije i pravoslavne dogmatike, u koje se samo-zavrzavao u periodu pjevanja poslije objavljivanja prve knjige“, napisao je u recenziji prof. dr Branko Brđanin, dugogodišnji Paripovićev prijatelj.

Paripović je istakao veliko zadovoljstvo zbog toga što mu je Brđanin radio recenziju, jer zna „da se Branko nerado hvata tog posla i da vjeruje da je to učinio ne samo zbog njihovog prijateljstva već i zato što „Vedrine“ smatra kvalitetnom knjigom.

Promocija knjige trebala bi biti u septembru u Banjaluci, dok će detalji biti dogovoreni u narednom periodu.

 Biografija

Nikola Paripović rođen je 28. maja 1988. godine u Livnu. Živio je u Glamoču, a od 1995. godine živi u Banjaluci, gdje je završio Gimnaziju i diplomirao na Odsjeku za srpski jezik i književnost Filološkog fakulteta.

Objavio je 2007. knjigu pjesama Pod drevnim dubom (Glas Srpski–Grafika, Banja Luka). Iste godine dobija nagradu “Ljupko Račić” te drugu nagradu na 39. festival mladih u Vrbasu.

pjesma4

eTrafika.net – Ognjen Tešić

Napiši komentar