fbpx

Banjalučka rock grupa “Neuro”, prošlogodišnji pobjednik Demofesta, proteklog vikenda snimala je u Ljubljani, pod pokroviteljstvom MTV-a, spot za pjesmu “Zvuci ćutanja”. Ona je ujedno i najava njihovog debi albuma.

“Pjesma za koju smo radili spot zove se kao i album koji uskoro treba da izdamo. Snimanje se odvijalo na dvije lokacije u Sloveniji – u šumi u okolini Ljubljane, gdje su snimani kadrovi u kojima se pojavljuje plesačica modernog baleta Judit Ruiz Onandi iz Španije a na drugoj, u samoj Ljubljani, snimani su kadrovi sa bendom. Spot je osmišljen tako da odražava pomenutu tematiku koja preovladava na albumu”, ističe gitarista “Neura” Nikola Galić.

Spot su režirali Predrag Perica Rajčić i Vladan Janković, sa kojima su, kako ističu iz benda, imali odličnu saradnju.

Podrži eTrafiku

“Radi se o provjerenom tandemu koji je vrhunski i profesionalno odradio svoj dio posla. Baš smo se nekako „našli“, jer su nam se ideje na samom setu jednostavno nadovezivale, tako da smo uspjeli snimiti i više od onoga što je bilo prvobitno zamišljeno”, dodaje Galić.

Premijera je predviđena za početak jula i to upravo na MTV-u.

Momcima iz grupe je i privatno prijao put u Sloveniju.

“Ljubljana je super grad, svima nam je drago što smo je posjetili. Tamo smo bili dva dana, obaveze oko snimanja su nam oduzele većinu vremena ali smo svejedno stigli da je malo upoznamo. Najviše me oduševilo zelenilo, u svakoj ulici je drvored, trava, predivno. Jako dobro urbanističko i generalno prostorno uređenje”, rekao nam je bubnjar “Neura” Nenad Dobrijević.

Nenad je istakao i da je bio dobar osjećaj biti u poznatoj Metelkovoj, skvotovanoj kasarni JNA.

“Metelkova je zanimljiva jer se tu odvija niz različitih aktivnosti, koje okupljaju ljude sklone alternativnoj kulturi, te je i sam prostor uređen u tom stilu. Sadrži veliki broj umjetničkih galerija i studija, i što je posebno privuklo moju pažnju, klubova za svirke različitih žanrova”, rekao je Dobrijević i izdvojio čuveni Channel Zero gdje su svirali i baljalučki Sopot i Tanker.

Album se već uveliko sprema, biće gotov do početka ovogodišnjeg Demofesta.

“Što se tiče našeg debi albuma, iza nas je jedan prilično naporan i zahtjevan  period  snimanja u studiju koji je završen uspješno, na šta  smo posebno ponosni. Za bend kome je ovo prvi ulazak u ozbiljan i profesionalan studio, iskustvo stečeno ovim putem je neprocjenjivo i mislimo da će nam biti od izuzetne koristi za neka naredna izdanja”, kaže Galić i dodaje da se album snima u studiu Digital Boyler u Banjaluci čime će pokazati da se pristojan album može snimiti i u ovom gradu.

Možda najveći dobitak za “Neuro” u ovome jeste ostvarena saradnja sa poznatim producentom Dejanom Vučkovićem, od koga su mnogo naučili, i po pitanju tehničkih stvari i u vezi sa aranžiranjem i formulisanjem pjesama. Dejan im je ukazao kako određena, naizgled, sitnica zapravo može totalno da promijeni doživljaj jedne pjesme.

Na albumu “Zvuci ćutanja” naći će se devet pjesama. U njima su primijetni razni uticaji, od bluesa, preko alter i progresivnog roka, do metala, međutim, momci iz benda su se potrudili da album zazvuči kompaktnije i modernije. Reakcija publike pokazaće koliko su uspješni u svemu tome.

Ovo je samo prvi korak u razvoju benda iz kojeg poručuju da im još mnogo toga tek predstoji, te da im je pobjeda na Demofestu prošle godine dala ogroman vjetar u leđa i podstrek da istraju i nastave dalje.

“Što se tiče tekstova, oni govore o stvarnosti u realnom vremenu, na način kako ih doživljavam. Veći dio njih govori o lošim životima koje živimo, što zbog sebe, što zbog drugih… o lažima koje su postale istine, o masovnom zaglupljivanju koje traje preko 20 godina i o potrošenim životima za to vrijeme…”, rekao nam je frontmen i autor većine tekstova Dražan Pozderović Oskar.

Galić dodaje da je u pjesmama opisan svojevrstan pokušaj pojedinca da shvati svoju ulogu i samog sebe u sadašnjem vremenu, te da shvati odnose u društvu u kom živi, druge ljude u njemu.

“U svijetu mnogih nelogičnosti i apsurda, pokušava da shvati da li je on normalan u nenormalnoj sredini ili je obrnuto…”, zaključuje Galić.

“Neuro” čine pjevač Dražan Pozderović Oskar, gitaristi Boris Golić i Nikola Galić, basista Ninoslav Dobrijević Tiki i bubnjar Nenad Dobrijević. Kao pobjednici,na ovogodišnjem Demofestu nastupiće treći, završni dan 20. jula na tvrđavi Kastel.

eTrafika.net – Ognjen Tešić

Napiši komentar