fbpx

Danas se navršava 21 godina od smrti Milana Mladenovića, kultnog rok muzičara čije je stvaralaštvo s grupom “Ekatarina Velika” (EKV) obilježilo drugu polovinu osamdesetih godina u bivšoj Jugoslaviji.

Mladenović je osnovao grupu “Katarina Druga”, koja je 1984. godine izdala istoimeni album. Grupa je potom promjenila ime u “Ekatarina Velika” i 1985. godine izdala takođe istoimeni album, koji dobija povoljne kritike i skreće pažnju na bend. Muzičar je 1992. godine s članovima grupa “Partibrejkers” i “Električni orgazam” formirao sastav “Rimtutituki”, čija je muzička aktivnost bila koncentrisana na antiratnu propagandu, i s kojim je snimio singl “Slušaj ‘vamo!”.

U ljeto 1994. godine Mladenović je otputovao u Brazil, gdje je s dugogodišnjim prijateljem Mitrom Subotićem – Subom i nekoliko brazilskih muzičara snimio album “Angel’s Breath”. U avgustu 1994. godine, poslije nastupa “Ekatarine Velike” na Festivalu u Budvi, Mladenović je prebačen u bolnicu gdje je ustanovljeno da ima rak pankreasa.

Podrži eTrafiku

Milan Mladenović umro je 5. novembra 1994. u Beogradu u 36. godini. Sahranjen je na Novom groblju u Beogradu. Njegovom smrću “Ekatarina Velika” je prestala da postoji.

Najpoznatije pjesme EKV-a su “Oči boje meda”, “Tattoo”, “Modro i zeleno”, “Budi sam na ulici”, “Kao da je bilo nekad”, “Ti si sav moj bol”, “Novac u rukama”, “Zemlja”, “Pored mene”, “Ljubav”, “7 dana”, “Ljudi iz gradova”, “Krug” i “Par godina za nas”.

U novembru 2006. godine pjesma “Par godina za nas” je izglasana za najbolju jugoslovensku pjesmu svih vremena u anketi slušalaca radija B92.

Mladenović je u jednom intervjuu 1992. godine rekao da je “Par godina za nas” najbolja pjesma koju je “Ekatarina Velika” ikada napravila.

Mnogi ovdašnji muzičari smatraju da je “Ekatarina Velika” jedan od najznačajnijih bendova na prostoru bivše Jugoslavije i na jugoslovenskoj rok sceni uopšte. Milan Mladenović je dobio ulice u Zagrebu, Sarajevu, Ljubljani, a u Beogradu pored ulice, plato ispred beogradskog Doma omladine u centru grada nosi njegovo ime.

 

 

Beta

Napiši komentar