fbpx

Bez obzira na loše uslove, Studentsko pozorište i dalje radi. Ove sezone, u pripremi su, između ostalih, i dvije vrlo interesantne predstave, psihološki triler „Voljeni“ i muzička drama „Ejmi Vajnhaus“, a detalje o radu na predstavama, kao i o samom pozorištu, otkriva nam glumica Jelena Stojaković.

eTrafika: Studentsko pozorište je prvo na svijetu koje će izvesti predstavu posvećenu Ejmi Vajnhaus. Kako ste došli na tu ideju i kakva je koncepcija projekta?

JS: Prošle godine, Dansko kraljevsko pozorište je, po tekstu grupe 11 danskih autora, počelo probe za predstavu posvećenu Ejmi, međutim, porodica Vajnhaus je u međuvremenu, povukla ranije date dozvole za muziku i fotografije preminule pjevačice, tako je da je premijera otkazana. Studentsko pozorište je, s obzirom na to da ne ulazi u kategoriju pozorišta kojima treba takva vrsta dozvole, došlo na ideju da se biografskom muzičkom dramom na neki način zahvali i oduži Ejmi, koja je iza sebe ostavila čak pet „Gremi“ nagrada. Probe za ovu predstavu počinju u junu, premijera se očekuje sredinom jula, a projekat je koncipiran kao i svi dosadašnji ljetni projekti Studentskog pozorišta, dakle, publika će imati priliku da pogleda ovu muzičku dramu samo tokom ljeta.

Podrži eTrafiku

eTrafika: Koliko je teško odlučiti se za ulogu Ejmi, s obzirom na život koji je vodila?

JS: Pa, zasigurno je to najkrupniji zalogaj, ali i najveća poslastica za mene kao glumicu dosad. Mnogo je sličnosti, ali mnogo više razlika između Ejmi i mene, ali nadam se da ću imati dovoljno vremena da te razlike prevaziđem i sigurna sam u dobru saradnju sa rediteljem Aleksandrom Pejakovićem, kućnim rediteljem Studentskog pozorišta, čija ideja je, zapravo, ova predstava. Probe još nisu počele, ali ja svakodnevno preslušavam pjesme i mršam… (smijeh)

eTrafika: Prije „Ejmi Vajnhaus“, očekuje nas premijera predstave „Voljeni“.  Reci  nam  nešto više o samom tekstu i o liku kojeg tumačite?

JS: Tekst je napisao mladi norveški pisac Kristofer Blindhajm Gronskag, koji će prisustvovati banjalučkoj premijeri 31. maja na matičnoj sceni „Podrum“ u Gospodskoj ulici. Iako se pojavljuje 12 likova, a predviđen je za dva glumca, ovaj tekst u Studentskom pozorištu postavlja reditelj Bahrudin Avdagić, sa 6 glumaca. Katarina, lik koji tumačim, mlada je policijska inspektorka koja ima zadatak da ispita Davidovu umiješanost u nestanak osmogodišnje djevojčice. Cijela predstava je, zapravo, „igra mamaca i mreža“, u kojoj pobjeđuje onaj sa više strpljenja.

eTrafika: Ovo ti je četvrta sezona u Studentskom pozorištu, a već si dva puta proglašena za glumicu sezone. Koliko je teško, a koliko zadovoljstva donosi odgovornost koja ti je nametnuta?

JS: U momentu kada sam primljena u Studentsko pozorište, osjetila sam energiju koja mi odgovara i iz koje može da se stvori nešto produktivno. Nagrade su samo potvrda da sam bila u pravu, a odgovornost je preduslov mog daljeg djelovanja.

eTrafika: Publika Studentskog pozorišta pamti te iz predstava „LIFE“, „Rocky horror show“, „Bekstejdž“, „DublinG“… Koja predstava ili lik je ostavio utisak na tebe?

JS: Svaka i svaki na svoj način, mnogo i duboko. Rad na mjuziklu „Rocky horror show“, spremanje predstave i sama igranja, ostala su mi u lijepom sjećanju.

eTrafika: Studentsko pozorište i dalje se nalazi u istim uslovima. Da li očekujete neku promjenu?

JS: Uslovi su nebitni, sve dok postoji iskrena ljubav prema onome što radimo. Pozorište je jedan glumac i jedan gledalac. Trenutno svoje predstave igramo u Domu omladine, a premijerom predstave „Voljeni“ prelazimo na našu matičnu scenu u Gospodskoj ulici. Potpuna obnova Studentskog pozorišta najavljena je od strane Ljiljane Radovanović, savjetnika gradonačelnika za društvene djelatnosti, pa se nadamo da ćemo od naredne sezone imati koliko-toliko humanije uslove za rad.

eTrafika: Iako je budžet za ovu godinu smanjen, najavljene su još dvije premijere. O čemu se zapravo radi?

JS: Jeste, već 14. maja, u Domu omladine, zakazana je premijera psihijatrijske komedije „Ludnica“, čiju režiju potpisuje Vladimir Đorđević, a na jesen nas očekuje predstava „Margareta“, koju će režirati Dragoslav Medojević.

Izvor: eTrafika – Sonja Terzić

Napiši komentar