fbpx

Kantautorka, sanjalica i zaljubljenica u muziku – Anita Iličić. Ona živi muziku kao slušalac i kao stvaralac. “Ne znam odakle tačno dolazim, iz kojeg univerzuma duše, ali znam da sam se rodila u jednoj lijepoj zemlji koje više nema, Jugoslaviji, u Vojvodini, u gradu Kikindi, u kojem još uvijek obitavam”, počinje ovaj razgovor Anita.

Muzika, stihovi i emocije su način da se izrazi i otkrije svjet u sebi, radi sebe, kako kaže, da bi bila sretna, i radi drugih, da sa njima podijeli ono što je ushićuje i nadahnjuje.

Kroz život je bježala od svega što nije bilo muzika.

Podrži eTrafiku

 – Pobjegla sam od svoje struke, saobraćaja, što me nikada nije ni zanimalo, ali sam to završila sticajem okolnosti. Kasnije sam postala i frizer, opet spletom okolnosti. Sada živim od muzike – priča kantautorka za eTrafiku.

Da biste saznali nešto više o njoj, morate proći kroz njenu analizu sebe.

– Nekada sam se bavila posmatranjem sebe sa strane, pa posmatrala sebe od spolja ka unutra, tražila se, upoznavala i izgrađivala, a sada stvari posmatram iznutra ka spolja, sa već nekim iskustvom i određenim stavovima  – priča ova umjetnica i dodaje da ni to nije presudno, jer uvijek neko može da nas razuvjeri u stavovima za koje mislimo da su formirani. Zato je jako bitno ići za pravim vrijednostima i ljubavlju, smatra ona.

– Ja to sve nalazim u vjeri i poverenju prema onome za kojeg vjerujem da je stvorio i mene i sve nas. Ljubav je zakon koji nikom još nije naudio. Najvažnija stvar je da iz tog aspekta sagledamo svoju ulogu – sigurna ja ona.

Anita Iličić se “bavi” i majčinstvom. Ona je majka jednog dječaka.

POČECI U MUZICI – Prvi kontakt s muzikom bio je u petom razredu osnovne škole, kada je na sintisajzeru nastala pjesma o simpatiji najbolje prijateljice. Kasnije piše poeziju, a prva “ozbiljnija otpjevana pjesma – ‘Kreni sad'” nastala je kada je postala punoljetna.

Najveća vrijednost pjesama koje piše je to da su one proživljene, kaže Anita, kao događaj, kao emocija.

– Tu je njihova cijena jer sam svaku iskusila, iskrene su. Svaki put kad ih izvodim ponovo ih proživljavam i dajem im se u potpunosti.

Anita Iličić komponuje, piše, svira, pjeva. Ipak, njeno sviranje je više kao pratnja njenom pjevanju.

– Volim da stvaram pjesme i pjevam, ali uvijek mi se čini da je moje sviranje pratnja pjevanju, da mi se nije dalo da previše u tehnici sviranja uznapredujem. Glasom bojim i nadomještavam propuste u sviranju.

Nastupala je na dosta festivala akustične i kantautorske muzike. Nedavno je učestvovala prvi put na humanitarnom koncertu. Bilo je i dosta saradnje sa imenima iz svijeta muzike. Kako kaže, od skoro je počela saradnju sa Nenadom Antanasijević – Antanas, prvim bubnjarom grupe Piloti koji će joj pomoći u produkciji prvog albuma.

PRVI ALBUM – U toku 2013. snimiće i prvi album. Za sada se prikupljaju ideje, a album će biti proizvod saradnje s prijateljskim bendom koji se zove ”Bulevar vodenih mozaika”.

– Već od sljedeće nedelje snima se prvi spot, koji bi trebao da izađe prije albuma, za čije snimanje je zadužen filmski režiser Srđan Radosavljević – govori Anita u razgovoru za eTrafiku.

Muzika koja ju je inspirisala pripada izvođačima: Tori Amos, Kate Bush, Beck, Ren Harvieu, Rachael Sermani, Sia, Jeff Buckley, Antony and the Johnsons, Tindersticks, EKV, Film, Damir Urban i naravno Josipa Lisac, a uzori… ?

– A uzori dobro dođu da kod drugog prepoznamo kvalitet.

Dosadašnje reakcije ljudi na ono što radi su bile pozitivne. Podrške prijatelja i sugrađana ne manjka, kaže Anita, i dodaje da je medijska podrška neophodna, jer ne može daleko da se stigne u sopstvenim snagama.

Ova kantautorka je bila nedavno i u Banjaluci, po prvi put, ali nije nastupala. U budućnosti, ako bude poziva, rado će se odazvati, kaže ona.

Onima koji počinju da se bave muzikom Anita Iličić poručuje da to rade iskreno, autentično, i da će uspjeti ako to zaista žive, osjećaju.

– To nije nešto u šta se samo voljom ulazi, za to treba i biti rođen i voljeti. Većina kaže: talenat ok, ali ništa bez vježbe. Ja kažem vježba da, ali ništa bez talenta i duše.

Pratite Anitu Iličić preko fejsbuk stranice.


eTrafika.net – Erna Duratović

Napiši komentar