fbpx

Već duži period u medijima se vrti ime Larisa Cof. Mnogi su se pitali ko je ona i čime se bavi, ali nakon samo jednog slušanja pjesme kojom je napravila “bum” u Švedskoj, a potom i BiH, bilo im je jasno o kakvom talentu je riječ.

Naime, na takmičenju za mlade muzičare koje je održano prije nekoliko mjeseci u švedskom gradu Vasterasu, pobjedu je odnijela 14 – godišnja Larisa Cof, porijeklom iz BiH. Sa pjesmom za koju je sama napisala tekst i muziku sedmicu  prije takmičenja – “We were never supposed to be together”, ova Bosanka je osvojila Šveđane, a potom i sve one koji su je čuli.

Zanimljiva je i njena veza sa Banjalukom, o čemu će Larisa u narednim redovima pričati za eTrafiku.

Podrži eTrafiku

Muzika je za nju bila magnet od malena. Klavir svira od sedme godine, a gitaru od desete. A da pored sviranja, zna i pjevati, otkrila je nešto kasnije.

“Nisam bila svjesna da znam pjevati i da imam talenat do prošle godine, kada sam učestvovala na festivalu u našem naselju, gdje sam pjevala pjesmu ‘Somebody that I used to know’, i to je bio moj prvi javni nastup.”

Preokret u njenom životu napravljen je prije nekoliko mjeseci festivalom na kome se pojavila sa autorskom pjesmom i odnijela pobjedu. Prvi javni nastupi, prva nagrada, prvi intervjui, naveli su Larisu da postane svjesna talentovanosti i zapostavi neke stare ljubavi, među kojima je i fudbal.

“Tada sam shvatila da je muzika nesto čime bih htjela da se bavim cijeli život i zbog toga sam se morala odreći fudbala koji sam trenirala od pete godine. Više sam počela svirati i istovremeno sam pronašla melodije koje su prerasle u pjesme o ljubavi, druženju i tinejdžerskim vremenima”, priča nam Larisa i dodaje:

“Sada sam došla do toga da se jako sigurno osjećam kad dođe do pisanje pjesama, sviranja i pjevanja i da time uspijevam dodirnuti publiku”

Različiti žanrovi muzike dolaze u obzir.

“Otvorena sam za mnoge vrste muzike: jazz, francuski hip hop i razne druge žanrove koji se pojave na muzičkoj sceni. Tata puno sluša muziku iz osamdesetih iz bivše Jugoslavije i meni se od toga sviđaju Crvena jabuka, Bijelo dugme, Plavi orkestar…”

Od mame Emire je naslijedila ljubav prema sevdalinkama, a izgleda i talenat za pjevanje.

Larisa 14 – godišnji poligota

Slušajući Michaela Jacksona, Whitney Houston, Celine Dion od šeste godine, naučila je engleski. Zadivljujuće je to kako ova 14 – godišnjakinja dobro govori i piše bosanski jezik, s obzirom na to da je u Švedskoj cijeli život. Osim ovih jezika i švedskog za koji se podrazumijeva da najbolje piše i govori, Larisa nam daje i sljedeće informacije.

“U školi učim francuski više od dvije godine. Slušam bend Tokio Hotel iz Njemačke i tako znam jako puno njemačkih pjesama da odsviram i otpjevam.”

Veza sa Banjalukom

Larisa Cof je rođena i živi u Švedskoj sa korijenima bosanskog porijekla. Ali, naše čitaoce će vjerovati zanimati otkud veza sa Banjalukom.

“Mama i tata su došli kao izbjeglice iz rata, ovdje su se upoznali i dobili mene. Tata Davor je rođeni Banjalučanin, a njegov djed je austrougarskog porijekla i odatle potiče prezime Cof. Mnogi Banjalučani poznaju familiju Cof, jer su moj djed Viktor i njegova dva brata igrali fudbal u BSK-u. Moja baka je iz banjalučke porodice Josipović. Moja mama, Emira, je iz Tuzle”, objašnjava nam ova talentovana tinejdžerka.

Tako se vjerovatno rodila i Larisina ljubav prema fudbalu.larisa_cof_-_fudbal

“Čitava tatina strana se bavila fudbalom, i meni se jako svidjelo. Inače, fudbal je jako popularan sport u Švedskoj i kad sam bila mala čitav moj razred je igrao, i cure i dječaci.”

Talentovana tinejdžerka priznaje da, ipak, najviše uživa u tome da prenese emociju na publiku i da je ponosna je na sebe što piše i komponuje pjesme.

U arhivi trenutno ima pet autorskih pjesama na engleskom jeziku. Ko zna, možda se u skorije vrijeme, sa novim nagradama i uspjesima, ponovo u medijima zavrti ime – Larisa Cof.

eTrafika.net – Vedrana Džudža

Napiši komentar