fbpx

Oni su mladi rock band iz Bihaća. Sa radom su počeli krajem 2009. godine. Od početka sviraju uglavnom rock muziku, autorske i cover pjesme, a u pripremi je i prvi album. Članovi benda su: Aida Hodžić – vokal, Nermin Dedić – bubnjevi, Armin Alagić – električna gitara, Mirza Mešić – bas gitara.

Nastanak benda veže se za frontmena Armina, koji je sa nekoliko školskih kolega pokušao da oformi ekipu koja bi uz stalna sastajanja napravila nešto drugačije i zanimljivije u muzičkom svijetu. Sve je dobilo još bolji šmek kada su se prezentovali javnosti i izašli iz okruga gdje su ih na probama mogli slušati samo roditelji i komšije.

– Dosta ljudi nam je otvorilo vrata i ponudilo da nastupimo u njihovim klubovima, na većim događajima, tako da smo danas dosta ozbiljan bend i dosta ozbiljnije shvatamo sve svirke, nastupe i poslove koji nam se ponude, priča nam o počecima Armin.

Podrži eTrafiku

Sredinom prošle godine došli su na ideju da snime nekoliko pjesama, podijele prijateljima i medijima kako bi se promovisali. To je bio zapravo mali uvod u njihov prvi album koji planiraju snimiti. Imaju, kako kažu, dosta novog materijala i nadaju se da će album uskoro ugledati svjetlo dana.

Muzika koju svira “Weton” je uglavnom rock s tim da, kako nam Armin govori, često se dešava da ubace neki lični, drugačiji prizvuk, koji pomalo bježi iz rock okvira. Sastav benda se dosta mijenjao.

– Iz tih razloga smo se često morali publici nanovo predstavljati i dokazivati. Međutim, mogu reći smo i pored toga uspjeli. Zadovoljni smo, ovaj trenutni sastav super radi, ja kao predstavnik benda mogu reći da sam jako zadovoljan, a nadamo se da će se taj put i nastaviti.

Njihov rad i borba da nešto urade nisu nimalo naivni. Kažu da dosta ozbiljno rade, ponekad i previše.

Nisu željeli nikoga kopirati, poručuje mladi bend “Weton”. Držali su se rock stila, ali izdvajaju one koje su najviše slušali: “Whitesnake”, “Deep Purple”, “Urban”, “Majke”, “Opša opasnost”, “Evanescence”…

weton-slika 2

Iza njih su mnogobrojne svirke, humanitarni koncerti.

– Svaka svirka je bila dobra i posebna, imali smo čast da nastupimo i na nekim većim i tradicionalnim događajima tako da svaki od njih je za nas poseban.

Što se Banjaluke i svirke u tom gradu, nadaju se da će se uskoro naći neki klub gdje bi mogli da nastupe i da se predstave. Nedavno su gostovali u Prijedoru na “Tamaris Music Festu”.

– Sve što imamo reći je super događaj, super ljudi, odlično odrađen projekat, super raja i najbolja atmosfera koju smo u posljednje vrijeme imali na svirkama, ocjenjuje Armin.

Trenutni planovi im se svode na to da što prije izbace šest snimljenih pjesama, a potom će nastaviti sa snimanjem novog materijala. Žele što više svirki i da obiđu što više gradova. Svojoj publici i ljudima koji prate njihov rad poručuju da uživaju i da se zabavljaju sve dok to mogu, “jer život brzo prolazi”.

eTrafika.net – Erna Duratović

Napiši komentar