fbpx

“The Frajle”, četiri harizmatične, talentovane novosađanke: Nataša Mihajlović, Marija Mirković, Nevena i Jelena Buča. Zvanično postoje od ljeta 2009. godine. Dvije gitare, četiri žene, zaljubljenost u muziku, tamburaši, jazz kvartet, sve to u jednom.

Marija Mirković nam otkriva ponešto o svakoj od njih.

Frajla Nata je vatrena Sremica, strana svijeta zapad, buduća profesorka francuskog jezika, neostvarena želja – da bude astronaut.

Podrži eTrafiku

Frajla Mara je odrasla na vjetrovima juga, te u bendu nosi tu titulu, pravnica, neostvarena želja – olimpijski prvak u streljaštvu.

Frajla Nena, košarkašku loptu zamjenjuje gitarom, ruska duša, strana svijeta istok, psiholog, neostvarena želja da bude reditelj, frajla Jelina sestra.

Frajla Jela, prvo je zapjevala, pa onda progovorila, ekolog, prava dama, strana svijeta sjever, neostvarena želja – da bude glumica, s titulom frajle, Nenine mlađe sestre.

Ideja o nastanku benda došla je sasvim spontano. Pošto se svaka od njih dugi niz godina bavi muzikom, poznavale su se, ali nikada ranije nisu sarađivale. Najbitnije je to što je svaka od njih još od malih nogu maštala da se bavi muzikom. Ovako nas uvode u priču frajle Nataša Mihalović i Marija Mirković.

– Bilo je očigledno da smo prolazile kroz iste probleme, umjetničke faze, teškoće ovog posla i da smo naišle na međusobno razumijevanje. Imale smo iste planove, ciljeve, ambicije i snove. I nije bilo teško odlučiti, kada nađete takav tim, da udružite snage i borite se za svoje snove, onda da to i ostvarite – priča Marija.

Ženski četverac je 2009. došao na ideju da ode na nekoliko nastupa u Crnu Goru, da se odmore, zarade koji dinar i upuste u jednu žensku avanturu. Šta se dešava nakon toga, priča nam Nataša Mihajlović.

– Poslije tih prvih nastupa u Crnoj Gori, u Novi Sad smo se vratile sa saznanjem da postoji magija kada smo zajedno na sceni i da inspirišemo jedna drugu na stvaralaštvo. Riješile smo da napravimo nekoliko video snimkova, stavimo na YouTube i naravno, da nastavimo sa zajedničkim radom. To su bile obrade stranih i domaćih hitova, jedan raznovrstan repertoar, po senzibilitetu svake od nas. Poslije su uslijedili pozivi medija i klubova, mnogo smo radile, napredovale, pravile svoje pjesme, i evo nas.

S obzirom da su potpuno različitog senzibilteta, razumljivo je što se na repertoaru nalaze najnoviji MTV hitovi, tamburaške, mediteranske, pop, soul strane i domaće pjesme.

frajle 1Gospođice slobodnog duha i lijepih manira

Imenu sastava su kumovale sve četiri. Htjele su da naziv na prvu govori da je ženski bend u pitanju i da se bar okvirno nagovijesti iz kog podneblja dolaze.

– Frajla u Novom Sadu znači gospođica, a mi bismo dodale gospođica slobodnog duha i lijepih manira, govori Nataša.

Kasnije počinju da stvaraju autorske pjesme koje su, isto tako, nosile note senzibiliteta svake od njih.

– Neki kažu da je to vojvođanski tango, neki ženski bećarac, ili frajlizam – objašnjava  Marija.

Muzički uzori su, naravno, postojali. Nataša nam navodi neke od njih: George Michael, Aretha Franklin, Madonna, Oliver Dragojević, Đorđe Balašvić, Josipa Lisac, Džiboni…

– Mnogo je ljudi čiji rad veoma cijenimo, a i danas izvodimo njihove pjesme u našem aranžmanu. Naravno muzika koju slušate, utiče i na muziku koju stvarate. Ali pošto sve četiri učestvujemo u stvaranju naše muzike, otuda je ona mješavina više muzičkih pravaca, priča Nataša.

Frajla Jelena daje recept za uspjeh i istrajnost na muzičkoj sceni.

– Beskrajno treba vjerovati u ono što radite, biti svoj i ostati dosljedan sebi i sve poteškoće, probleme shvatiti kao dio puta ka uspjehu i najbitnije, bez obzira na sve, nikada se ne predati.

Muzika je ljubav kojoj su se potpuno predale, dodaje Jelena.

– Ona nam je sad preokupacija 24 časa. Jer ono što vi vidite na koncertima je samo proizvod velikog rada i napora za pripreme istog. Ulaganje u sebe i sticanje znanja donosi inovaciju, inspiraciju, a samim tim i veliki napredak. Mi muziku ne shvatamo kao posao, već kao način življenja.

Banjalučka publika ostavila jak utisak

U Banjaluci su imale koncert krajem decembra. Za banjalučku publiku imaju samo riječi hvale.

– Publika je divna, znaju sve naše pjesme i uspjeli su horski da nas isprate, u atmosferi i u pjesmama. Doći ćemo opet, naravno, čm prije, sa novim pjesmama, u novom krugu putovanja – priča Nataša.

Početak naredne turneje kreće u Sava Centru 08. marta. Potom se nižu koncerti duž Srbije, a planiraju ih i u regionu. Turneja se zove kao i album – “Naš prvi album sa putovanja”, na kojoj će izvoditi sve autorske pjesme, ali i obrade.

– Mnogo emocija, ljubavi i strasti, biće satkano u to putovanje. Dovoljno je samo da obujete udobne cipele i počinje vojvođanski tango. Mi sviramo za sve one koji vjeruju u ljubav – poručuju Frajle.

eTrafika.net – Erna Duratović / Foto: Sever Zolak, Marko Škrbić

Napiši komentar