fbpx

Za one koji ne znaju, Haruki Murakami je jedan od najpoznatijih savremenih japanskih pisaca i dobitnik je mnogih prestižnih književnih nagrada. Ali, ako obratite pažnju na ono što je napisano na stranicama, primjetićete da se u svakom poglavlju nalaze najljepše mudrosti o životu, strahovima, ljubavi i gubitku.

Pročitajte nekoliko koje će vam sigurno dati novi i drugačiji pogled na stvari i možda vam pomognu da bolje podnesete svoj put sa neizbježnim teškoćama u životu.

“Ono što tražite neće se pojaviti u tom obliku, gdje ga očekujete.”

Podrži eTrafiku

“Čak i ako se vratimo, vjerovatno nećemo završiti tamo gde smo počeli.”

“Misao ne poznaje vrijeme. U tome je razlika između mislí i snova. Misao sve može da vidi u sekundi. Može i da iskusi vječnost. Možeš i da postaviš zatvoreno kolo, a misli će se po njemu vrtjeti bez prestanka. Takve su ti misli. Nisu one kao san koji može da se prekine. To ti je kao enciklopedija na čačkalici.”

“Činjenica nije uvijek istina, a istina nije uvijek činjenica.”

“Najvažnija stvar koju smo naučili u školi je da se većina stvari ne uče u školi.”

“Uvijek sam bio gladan ljubavi.  Volio bih da saznam kako izgleda biti ispunjen sa toliko ljubavi, da ne možeš da izdržiš. Najmanje jednom.”

“Bol je neizbježna. Patnja je opciona.”

“Svako od nas gubi dragjocene stvari. Izgubljene mogućnosti, propuštene prilike, osećjanja koja ne možemo da vratimo. To znači da si živ.”

“Svaki čovjek ima nešto što može da dobije samo u jednom određenom životnom dobu. Kao mali plamen. Oni pažljivi i srećni brižljivo će ga čuvati, njegovati i nositi kroz život kao baklju. Ali ako se samo jednom taj plamen ugasi, više nikada neće moći da se povrati. Ja nisam izgubio samo Sumire. Zajedno s njom, izgubio sam i taj dragjoceni plamen.”

“Ima mnogo devojaka koje na privlačan način svlače odeću, ali onih koje se na privlačan način oblače uopšte nema mnogo.”

“Kad bi svi vjerovali da će sve biti kako treba, na ovom svijetu ne bismo imali čega da se plašimo.”

“Svijet bez ljubavi isto je što i vjetar koji duva napolju kroz prozor. Ne možeš ni da ga dodirneš ni da ga pomirišeš.”

“Razočarenje možeš doživjeti samo ako imaš očekivanja.”

 

Ženski magazin

Napiši komentar