fbpx

Poznati kantautor i gitarista, Srđan Marjanović, održao se na sceni dugih 40 godina. Za one koji  nisu znali, ovaj nadareni čovjek rođen je 1952. godine u Banjaluci. Izdao je 14 albuma, a posljednji je i dobio simboličan naziv “Posljednji album”.

U Banjaluci, gdje je i rođen, završio je četiri razreda osnovne škole i isto toliko muzičke. U Beogradu je nastavio školovanje, gdje roditelji prelaze zbog posla. Prvi susret sa gitarom je imao kao desetogodišnji dječak. Sjekao je staru očevu gitaru i pravio od nje električnu, uključujući je u radio aparat.

Odrastao je u Novobeogradskom getu, gdje je sa 13 godina nastupio u prvim bendovima po omladinskim klubovima (“Svitci”, “Usamljeni”, “Gru”…).

Podrži eTrafiku

Nastupa na velikoj turneji sa ”Yu grupom”, kao gost na njihovim koncertima. Karijera je išla vrtoglavom brzinom. Poslije odsluženja vojnog roka u Bitolju, formira grupu ”Puma” sa kojom je nastupao 10 godina. Prije toga je u vise navrata imao trio – “Srđan Marjanović band”, sa kojim je nastupao u beogradskom Domu omladine, gdje se uvijek tražila karta više. Prvi je od muzičara uveo praksu ”prodaje” kompletnog materijala diskografskoj firmi. Prve albume je realizovao za “Ekatarinu veliku”, Milana Mladenovica, “Kerber”.

Napravio je sopstveni studio “Cepelin” koji je aktivno radio desetak narednih godina. Tu su snimali mnogi izvođači. Pored muzike studirao je na fakultetu Političkih nauka u Beogradu, odsjek žurnalistike. Bavio se i muzičkim novinarstvom. Pisao je i uređivao muzičke rubrike u magazinima “Reporter”, “Ćao”, “ITD”, “Večernje novosti”.

Sam do uspjeha

Srđan Marjanović priča kako mu je dosadilo da sam radi poslove ispred cijelog benda, jer, kako kaže, svi su ostali bili daleko manje talentovani i zainteresovani za muziku, pa je kao osamnaestogodišnak riješio da nastavi sam.

– Bio sam fasciniran karijerama Boba Dilana i Donovana, pa su mi u jednu ruku dali snagu da krenem sam. Njihov repertoar sam pjevao u Švedskoj gdje sam radio po klubovima godinu dana. Vratio sam sa novim instrumentima u Beograd.

Do sad je snimio 14 albuma i desetak singlova. Na posljednjem projektu gost mu je bio poznati slovenački kantautor Tomaz Domicelj, sa kojim je nekad nastupao na turneji “Četvorica za mir”- Drago Mlinarec, Ivica Percl, Tomaz Domicelj i Srđan Marjanović. Njihova zajednička pjesma je  “Ko te pita”.

Neće više snimati

Posljednji projekat je dupli album sinboličnog naziva “Posljednji album”, dva CD –a sa novih 10 pjesama i 17 starih. Promovisao ga je na nedavnim koncertima u Beogradu i Novom Sadu. Marjanović kaže  da najvjerovatnije više neće ni snimati.

– Smatram da je to besmisleno u ovom vremenu gdje se toliko ne cijeni kvalitet i manje više muzika je svugdje dostupna, a između ostalog tu je i karijera duga 40 godina.

Srđan u slobodno vrijeme svira akustičnu i električnu gitaru. Stil koji preferira je bluz. Voli Eric Claptona, kao i Garry Moorea. Ističe da je svojim pjesmama pričao svoj emotivni život, te kako smatra da je “ljubav” najvažnija stvar na svijetu.

Srđan Marjanović, kao što se da primjetiti, ne voli pretjerano eksponiranje u medijima.

– Mislim da čovjek može da se bavi rok muzikom uspješno i bez svakodnevnog boravka u žutoj stampi. Onaj ko voli tvoju muziku naći će put do nje.

Trenutno je okupiran radom na svojoj autobiografskoj knjizi. Roman o rokenrolu, ljubavi, usponima i padovima, prijateljima i neprijateljima. Jedna simoblična poruka mladim muzičarima jeste da je upornost najvažnija i da treba vjerovati u sebe i u svoju muziku, jedina suština jeste da budeš drugačiji i što iskreniji.

eTrafika.net – Erna Duratović

Napiši komentar