fbpx

Intervju: Nenad Dobrijević, bubnjar grupe „Neuro“ – pobjednik 5. Jelen Demofesta

Jelen Demofest je ove godine u potpunosti opravdao očekivanja, bio najposjećeniji do sada i spriječio mogućnost da bude i posljednji održani. Po prvi put nagradu najboljeg odnijela je grupa iz grada u kojem se ovaj festival i održava – grupa Neuro iz Banjaluke. Ovom pobjedom obezbijedili su produkciju albuma i medijsku promociju spota na MTV-u, što će im pružiti odličnu podlogu da u budućnosti postanu jedan od vodećih bendova u regionu.

-Nismo očekivali pobjedu, bilo nam je dovoljno iznenađenje što smo od 400 i više prijavljenih bendova prošli na festival sa visokog sedmog mjesta. To je za nas već bila jedna mala pobjeda, rekao je bubnjar „Neura“ Nenad Dobrijević.

Podrži eTrafiku

Nenad naglašava da im je cilj bio da dobro odsviraju pjesmu prvo takmičarsko veče i eventualno uđu u finale, što se i ostvarilo.

-U finalu nismao imali nikakva očekivanja, sem da publika dobro odreaguje na našu svirku i da na neki način izađemo iz anonimnosti. Kada su proglasili pobjednika svi smo bili u šoku, i čitavo to veče nismo bili ni svjesni šta nas je snašlo.

Grupa „Neuro“ djeluje u sljedećem sastavu: Dražan Požderović Oskar (vokal), Nikola Galić (gitara), Boris Golić (gitara), Ninoslav Dobrijević Tiki (bas) i Nenad Dobrijević (bubanj). Na Demofestu su odsvirali dvije pjesme: „Bože da l’ si živ“ i „Igra zla“.

Demofest

-Ranije sam na Demofestu radio kao tehničar za bubanj, a ove godine pored obavljanja tog posla bio sam i učesnik. Na tvrđavi sam vrijeme provodio radno, tako da nisam imao vremena da sjedim u bekstejdžu i razmišljam puno o svirci. Nije bilo vremena ni za tremu, što je dobro jer sam sigurno odsvirao svoj dio. Inače, nije jednostavno jer se svirala samo jedna pjesma, nije bilo vremena da se bend dovoljno zagrije i pokaže u pravom svjetlu, prepričao nam je bubnjar „Neura“.

Nenad je kao tehničar na festivalu imao priliku i da upozna svoje starije i iskusnije kolege bubnjare iz revijalnih bendova – Majki, Darkwood Dub-a, Psihomodopopa…

-To su ljudi koji su po meni istinske zvijezde bivše Jugoslavije. Primjetio sam da što je bubnjar stariji i profesionalniji veći je i čovjek i opušteniji, ništa ne zafrkavaju, nisu u nebesima kao neki. Organizatori su napravili pun pogodak sa izborom revijalnih bendova. Samim tim što su domaći, odmah su i popularniji u ovom gradu, što je omogućilo da ovaj Demofest bude najposjećeniji do sada.

Planovi…

-Najmlađi sam i najneiskusniji u grupi Neuro tako da planiram krenuti na časove i raditi na svojoj tehnici sviranja da bi bend u budućnosti što bolje zvučao. Što se grupe tiče u nedjelju sviramo u Domu omladine u Banjaluci, u organizaciji grada povodom Svjetskog dana mladih. Tu sviramo kao pobjednici Demofesta uz još nekoliko banjalučkih autorskih bendova. Nakon svirki počeće dogovori oko samog albuma, snimanja spota, tako da će biti dosta posla.

Banjalučka muzička scena…Imenjak1

-Nažalost, mali je broj banjalučkih bendova koji su uspjeli probiti granice Bosne i Hercegovine. Tu se naravno posebno izdvaja Tanker, pored njih i grupa Sopot, vjerovatno i Heaven rain. Svi oni i dalje rade, snimaju albume što je pohvalno. Ovo ljeto je značajno za naš grad zbog toga što se pored navedenih pojavljuju novi autorski bendovi . Ovom pobjedom sigurno da se izdvaja Neuro, kao i Vanja the Frog i Aurora koji će sa već pomenutim bendovima moći u budućnosti napraviti jaču muzičku scenu u ovom gradu. Ako sve bude išlo po planu, Banja Luka će uskoro početi kotirati kao jedan od bitnijih muzičkih centara, kao npr. Sarajevo kod nas. Tu će nam pomoći i mlađi bendovi kao što su Benefit i Važno obavještenje koji već punom parom pripremaju albume ili su već u završnoj fazi.

Muzički počeci…

-Bubanj je prvi instrument sa kojim sam imao kontakt na početku osnovne škole i kasnije će se pokazati i jedini pravi izbor. Prvi put sam sjeo za bubnjeve u garaži dok je stariji brat Tiki, sa kojim danas sviram u Neuru, imao probu. Uvijek mi je bilo zanimljivo pratiti bubnjare kako sviraju, nekako su me fascinirali i uvijek sam posebnu pažnju obraćao na njih. Sredinom osnovne škole sam prvi put konkretno sjeo za bubanj i odsvirao nekoliko pjesama koje sam prethodno vježbao po raznim kantama i šerpama. Tada sam kući imao samo palice i uprazno sam lupkao pjesme koje su bile jednostavnije za svirati od bendova kao što su Riblja Čorba, Van Gogh, AC/DC i slično. U srednjoj školi je došao period u kojem sam prošao kroz razne školske bendove, mnogo postava, različitih ljudi… I tada se svirao isključivo rock. To je trajalo sve dok nisam došao u grupu Preli Džemom – tribute to Pearl Jam, u kojem je sve postalo ozbiljnije i profesionalnije. Sa njima sam imao i prve veće svirke. Kasnije sam kraće svirao sa Grofom Đurazom i u grupi Catrin Noise koji su žanrovski bili drugačiji od onog u čemu sam se pronalazio. Nakon tih izleta sve se iskristalisalo i odredio sam šta želim, te završio u Neuru sa kojim sviram rock koji sam oduvijek i najviše volio.

neuro demofest4

Na 5. Jelen Demofestu trideset demo bendova borilo se za vrijedne nagrade. Pobjednik je dobio produkciju albuma u iznosu od 5.000 evra i medijsku promociju spota na MTV. Druga nagrada je binska oprema u iznosu od 3.000 evra koju je osvojila grupa “Kraj programa” iz Rijeke, dok je trećeplasirani “Dede putra” iz Bihaća dobio binsku opremu vrijednu 2.000 evra.

U revijalnom dijelu najzvučnija imena bila su – Majke, Psihomodopop, TBF, te Darkwood Dub.

Dio atmosfere možete pogledati u našoj galeriji:

eTrafika.net – Ognjen Tešić, Foto: Nevena Vasiljević

Napiši komentar