fbpx

Ljubitelji metal muzike u Banjoj Luci definitivno su usaglašeni u jednom – ovaj grad je dugo čekao da se pojavi “Benefit”. Žestoka svirka, vanserijski pjevač i činjenica da momci još uvijek pohađaju srednju školu su pravi razlozi zašto imamo puno pravo da vjerujemo u njih.

-Pjesma “My time has come” benda “Benefit” je odlična. Prijatno sam iznenađen, slušao sam ih ranije uživo i dosta su napredovali, ističe Nebojša Lakić bubnjar grupe “Heaven rain” i urednik Srpskog metal portala te dodaje – vokal je vanserijski, momak je sasvim sigurno najveći talenat u Banjaluci što se metal pjevača tiče. Stilom kakvim pjeva pjevač “Benefita” niko u gradu nikad nije pjevao, odličan mu je engleski, boja glasa, sve na mjestu.

Nebojša navodi i da im je ogroman plus to što su mladi, te da ukoliko budu uporni, mogu svašta napraviti.

Podrži eTrafiku

A godine im definitivno predstavljaju jedan od najvećih aduta, jer sem pjevača Đorđa Radanovića, koji je 1993. godište, ostatak postave čini 1994. godište, i to – Boris Šarić (gitara 1), Srđan Lakić (gitara 2), Mihailo Savić (bas) i Bojan Katalina (bubnjevi).

benefit grupa4

Bend postoji od januara 2010. godine, od trenutka kada je Đorđe upoznao ostale članove benda na jednoj žurki banjalučke Gimnazije. Mihailo uz pomoć rječnika stranih riječi krsti grupu u Benefit (korist), i momci počinju ubrzano da napreduju. Već u februaru, nakon samo par proba, održali su prvu svirku u Gimnaziji, nakon čega su uslijedile značajnije svirke poput Metal Night-a u Prnjavoru, Banjaluka Under Sludge zajedno sa banjalučkim teškašima Tankerom u Domu omladine, Metal Night u Renegade Clubhouse-u, Svirka Aktivnih Mladih u DFK, Metal Night u Domu Omladine i mnoge druge.

Bend u februaru ove godine objavljuje prvi singl “My Time Has Come” i nailazi na pozitivne kritike.

-Prvi singl se žanrovski razlikuje od naših ostalih pjesama koje su dosta agresivnije. Iako svako od nas sluša različite bendove i ima različite uzore, bend njeguje Groove-metal zvuk sa primjesama Stoner/Sludge, rekao je gitarista “Benefita” Boris Šarić i dodao da je bend pod najvećim uticajem grupa kao što su Lamb Of God, Down, Pantera i progresivnijih bendova kao što su Dream Theater i Death.

 -Ova pjesma je odlična za svoj žanr i ne treba se o njoj puno pričati već osjetiti taj jug koji oni toliko vole i poštuju- ističe frontmen benda “As I Fall” Dario Glavonjić Chopy i dodaje – “Benefit” pravi veoma kvalitetne pjesme, a i uživo su odlični bez obzira na mladost koja im je samo plus jer imaju vremena na pretek da naprave nešto sa svojim radom.

 Dario ističe da su njegove mlađe kolege perspektivan bend te već sada dostojan bilo koje veće svirke.

 -Gitare više nego dobre, kao i bas dionice koje su u potpunosti kompletne, vokal odličan, kao i bubanj koji dostojno nosi čitav bend – zaključio je Glavonjić i poželio “Benefitu” sve najbolje ističući da će uvijek imati podršku njegovog “As I Fall”.

Bend vrijedno radi, na početku su vježbali jednom sedmično, da bi u posljednje vrijeme ubrzali ritam. Sada kada imaju više vremena i prostora probe održavaju i do četiri puta sedmično na kojim uz utvrđivanje starih pjesama stvaraju i nove.

-Na probama svi zajedno stvaramo muziku za autorske pjesme, a inspiraciju ne tražimo niti u jednom bendu jer težimo biti inovativni i jedinstveni, te publici predstaviti nešto što do sada niko nije, naglašava bubnjar “Benefita” Bojan Katalina i dodaje – Pošto je više autora, na probama zna doći do sukoba mišljenja ali uvijek uspijemo doći do nekog novog kompromisnog rješenja, te pjesmu napravimo takvom da svima odgovara. Sa tekstovima nemamo takvih problema jer ih uvijek piše Đorđe nakon što završimo muziku.

“Benefit” planira na jesen izdati i prvi album, tačnije EP, na kojem će se naći pet pjesama. Snimanje će biti u Banjaluci u Digital Boyler Studiu. Sve pjesme za kratkometražni album su završene i Groove-metal su žanra, te će ukupno trajati oko dvadeset minuta.

Prije objavljivanja EP-a krajem godine, bend planira objaviti još jedan singl koji je već snimljen.

-Pored već spomenutog EP-a, planiramo odraditi par svirki, prije svega mini turneju po RS zajedno sa Disorderom iz Prnjavora.- navodi Šarić i dodaje da su već dogovorene svirke u Prnjavoru, Derventi, Prijedoru, Gradišci itd.

Šarić naglašava da prave svirke dolaze tek nakon objavljivanja EP-a, tj. njegovog promovisanja.

-Vjerovatno ćemo praviti “južnjačku” svirku zajedno sa Tankerom, Concrete Sun-om iz Novog Sada, a i grčkim velikanima južnjačke muzike Planet of Zeus, zaključuje gitarista “Benfita” ali i naglašava da je još uvijek rano za takve priče, te da su trenutno skoncentrisani samo na snimanje EP-a.

eTrafika.net – Ognjen Tešić

Napiši komentar