fbpx

Projekcijom bosanskohercegovačkog filma „Djeca“ u režiji Aide Begić sinoć je zvanično otvoren 18. Sarajevo Film Festival. Novinari su imali čast da prvi priustvuju predstavljanju filma koji je siguran pokazatelj da nas i u narednih osam dana očekuju raznovrsni, viskokvalitetni filmovi čije će priče posjetioci festivala moći pratiti na filmskim platnima.

Brojni gosti i drugi ljubitelji filma uveličali su noć otvaranja, a aplauzima  su  ispratili zvijezde koje zaslužno koračaju crvenim tepihom.

„U ime direkcije Sarajevo Film Festivala mogu izraziti  zadovoljstvo na svemu onom što smo uradili“, kaže Mirsad Purivatra, direktor Sarajevo Film Festivala.

Podrži eTrafiku

„Mislim da se radi o izdanju festivala koji  je kvalitetom filmova i drugih sadržaja nadmašio sva dosadašnja izdanja. Osamnaesti Sarajevo Film Festival predstavlja jedan kompletan uvid u najbolju svjetsku filmsku produkciju sa posebnim osvrtom na region. Režiseri i producenti iz čitavog svijeta prepoznali su Sarajevo Film  Festival kao mjesto gdje mogu na najbolji način lansirati svoj film. Znaju da im učešće na ovom festivalu omogućava da filmovi dobiju neki novi zamah i predispozicije da dalje žive na drugim, svjetskim festivalima i omogućava bolji uspjeh za plasman na filmskom tržištu. Ove godine uložili smo  maksimalne napore na promociji Sarajeva i cijele Bosne i Hercegovine, na promociji  vrijednosti koje imamo. Drago mi je da su  grad Sarajevo, njegovi privrednici i svi građani  stali iza ove ideje što je ovogodišnjem festivalu dalo poseban šmek. Sarajevo živi sa festivalom i za festival“. Priča Purivatra.

Filmom „Djeca“ (CHILDREN OF SARAJEVO) , Aida Begić je i ovoga puta opravdala sva očekivanja gledalaca. Scenario vezan emocijama, strahom i bijesom na kraju pobjeđuje s ljubavlju. Riječ je o Rahimi (23)  (Marija Pikić(  i Nedimu  (13) (Ismir Gagula), ratnoj siročadi koji svoj život provode u Sarajevu, gradu koji je nakon rata ostavio teške posljedice svima onima koji su davali živote za slobodu grada.Grad koji je opustošen dobrim vrijednostima što dovodi i do pojave asocijalnih odnosa djece, širenja kriminala.Rahima u bijegu od stvarnosti svoj smiraj boljeg života  pronalazi u Islamu. Rahimi preostaje samo nada da će i njen mlađi brat Nedim krenuti istim stopama.

Pored Marije Pikić i Ismira Gagule značajne uloge ostvarili su:Nikola Đuričko, Jasna Ornela Bery, Bojan Navojec, Aleksandar Seksan, Staša Dukić, Mirela Lambić, Vedran Đekić, Sadžida Šetić i Velibor Topić.

Premijeri filma odazvao se i veliki broj poznatih ličnosti sa prostora Bosne i Hercegovine ali i šire. Dino Merlin, Edin Džeko i njegova ljepša polovina Amra Silajdžić, Danis Tanović.. samo su neki od onih koji su ovaj događaj uveličali svojim prisustvom.

Tokom  festivala posjetioci će moći uživati i u drugim sadržajima, brojnim koncertima koji će okupiti mnoštvo mladih na jednom mjestu te pružiti nezaboravne trenutke.Održat će se šesto izdanje Talent Campusa gdje će stvaraoci današnjeg filma i mladi filmski umjetnici dobiti priliku da se ostvare u istraživanju teme „ Film i moguće budućnosti“.

Provedite ljetne dane uz  programe koji će vam pružiti  informacije, edukacije o oblastima glume i filma, sa pregrštom zanimljivih sadržaja i to na zabavan način koji nudi samo Sarajevo Film Festival.

Dobrodošli!

eTrafika.net – Mirela Muračević

Napiši komentar