fbpx

Profesor i karikaturista Amar Ajdinović (30) iz Sarajeva, osoba je koja ljude oko sebe veseli svojim nadasve lijepim karikaturama, na kojima ističe ono što tu osobu čini posebnom. Kada se odlučio okrenuti ovoj vrsti umjetnosti nije ni slutio koliko će daleko stići svojim talentom.

Njegove ilustracije krasile su mnoge školske udžbenike, dječije časopise, naslovne stranice knjiga za visoko obrazovanje, omote dvd-ova…

– Pet godina se kao umjetnik izražavam kroz digitalnu tehnologiju, počevši kao dizajner, ilustrator knjiga i udžbenika, karikaturist… Digitalnu umjetnost sam uveo u svoj rad iz ljubavi, ali i iz komercijalnih karaktera, a karikature u ovoj tehnici dobivaju dosta efekata i dimenzija koje prijaju oku kritičara, a naravno i naručioca, govori on, i dodaje da karikatura ne može nastati bez papira i olovke.

Podrži eTrafiku

– Bez toga nema ništa. Prvo skiciramo formu i kompoziciju crteža, zatim je skeniram i počinjem obrađivati, sve je to veoma zahtjevno i traži dugu edukaciju, ali rezultati su i više nego dobri, priča mladi umjetnik.

Ajdanović je uzore tražio u ilustratorima koji profesionalno rade skice i crteže za Dizni produkciju, pa je putem interneta i od njih mnogo učio. Takođe je i profesor djeci koja zbog bolesti ne mogu napuštati bolnicu, pa se tamo školuju. Svakog dana se trudi da na njihova lica stavi osmijeh i nauči ih nečemu novom. Kaže da nikada ne bi otišao iz zemlje, iako je u inostanstvu veća zarada za ono čine se bavi.

– Tu dječicu ne bih ostavljao. Uspjeh je relativna stvar, iskren i istrpan trud primjete i van ovih granica pa vas potraže, nikad pravi rad i trud ne prođe bez nagrade, samo je važno koliko ste strpljivi. Lijepo je da predstavljate zemlju gdje ste rođeni, navodi on.

Nedavno održani koncet Đorđa Balaševića bio je izvrsna prilika da lično poznatom pjevaču uruči karikaturu sa njegovim likom, pri čemu mu je Balašević obećao da će se pojaviti na njegovoj izložbi.

U skorije vrijeme ovaj mladi umjetnik planira otvoriti izložbu od 100 portreta svih važnijih ličnosti naše zemlje koji su kulturno djelovali i djeluju u njoj. Pored toga postoji i ideja za otvaranje studija digitalne umjetnosti, kao i izdavanje biografske knjige o karikaturama i uopšte digital artu iz Amarovog gledišta uz stručne recenzente. Svi zainteresovani koji bi u svom posjedu voljeli imati karikaturu sebe ili neke drage osobe mogu ga kontaktirati putem njegovog fejsbuk profila.

eTrafika.net – Nadira Ahatović

Napiši komentar