fbpx

Ovog ljeta stanovnici Prnjavora dobili su priliku da se oprobaju u poznatoj britanskoj igri, a danas je u klubu ‘’Gordon’’ održan i prvi snooker turnir. U igri su učestvovala četiri tima, od kojih je najbolji dobio nagradu od 100 KM.

Jedan od učesnika turnira, Branko Vrhovac objasnio nam je pravila ove igre: ‘’Snooker se igra sa 15 crvenih kugli, od kojih svaka nosi jedan poen. Tu je i šest obojenih kugli, od kojih svaka nosi određen broj bodova: žuta – dva poena, zelena – tri, smeđa – četiri, plava – pet, roza – šest i crna – sedam poena. Cilj igre je ubaciti sve kugle i pri tom ostvariti više poena od protivničkog igrača ili tima. Igrač prvo mora da pogodi jednu crvenu kuglu, nakon čega stiče pravo da gađa obojene. Postoji još niz sitnih prvaila i prekršaja, koja se uče kroz igru. ‘’

snooker_21

Podrži eTrafiku

Branko kaže da nije savim naučio igrati ovu igru, ali u posljednjih osam godina pratio je svjetske turnire na Eurosportu i ističe da je zadovoljan što prvi put u životu ima priliku da zaigra snooker i u svom gradu.

Između snookera i bilijara, on bira snooker. Kaže da je bolja igra, dosta zanimljivija, zahtijeva dosta više koncentracije i znanja.

snooker 1

Snooker je stara igra koja korijene vuče još iz Indije, gdje su, u vrijeme kolonijalizma, vojnici izmislili ovu igru da bi se zabavili i prekratili vrijeme.

‘’Igra je u svijetu jako popularna i igra se po strogim pravilima, i na amaterskim i na profesionalnim turnirima. Takoreći, to je igra za gospodu i imućne ljude. Zarade profesionalnih igrača iznose i nekoliko stotina hiljada funti po turniru. Jedan od razloga je i to što je škola dosta skupa, naročito najpoznatija šefildska škola snookera ‘’, ističe Branko.

snooker tabla

Prnjavorska škola snookera još ne postoji, ali igrači ne isključuju tu mogućnost ukoliko bude zainteresovanih. Kažu da bi to svakako bio način da se igra dovede na viši nivo i da bude još zanimljivije, a za trenera bi odabrali Zlatka Slatinca, kome su jednoglasno dodijelili titulu najboljeg snooker igrača u Prnjavoru.

 

 

 

eTrafika.net – Tanja Janjić

Napiši komentar