fbpx

Izložba stripova “Alan Ford” otvorena je danas u prostorijama Specijalne biblioteke za slijepe i slabovide osobe u Banjaluci. 

Pored uživanja u stripovima, prisutni su danas imali priliku poslušati i predavanje o fenomenu stripa “Alan Ford”, koje je održao  student italijanskog jezika i književnosti Darko Mrgan. Kako navodi, ovaj strip čita desetak godina, a pomoću njega je i naučio italijanski jezik.

“U svom predavanju dotakao sam se mjesta ‘Alan Forda’ u istoriji stripa, satiri koju predstavlja, prevođenja na srpski… Među koricama tog stripa nalazi se ismijavanje politike, komunizma, socijalizma, nacizma, kapitalizma, socijalnog i moralnog statusa ljudi… Mlađe generacije su udaljene od stripa, mi nismo imali ni internet ni video igrice, on nam je bio jedna zabava. ‘Alan Ford’ je bio strip koji se nosi u džepu”, kazao je on, te preporučio roditeljima da djeci već u ranom dobu “uvale” strip u ruke, jer je njegov humor zreo i prilagodiv svim generacijama.

Podrži eTrafiku

Direktor Specijalne biblioteke za slijepe i slabovide osobe RS Želimir Radinović napomenuo je da izložbe nemaju samo svoju vizuelnu, već i obrazovnu funkciju.

“Posebnim trudom Danila Kapasa, počasnog konzula Italije u BiH, naša biblioteka dobila je ovu izložbu u svojim prostorima i ponosni smo jer na ovaj način promovišemo obrazovanje i kulturu. Nastojimo da jedan dio našeg društva, koji čine slijepe i slabovide osobe, afirmišemo u ovo društvo. Pokušavamo da utičemo na proces inkluzije u našem društvu, koliko god je to moguće”, naveo je Radinović.

Izložba će za posjetioce biti otvorena do ponedjeljka, 08. juna, kada odlazi u Tuzlu, a zatim i u druge bh. gradove.

alan ford biblioteka (2) alan ford biblioteka (3)  alan ford biblioteka (6) alan ford biblioteka (5) - Copy

eTrafika.net – Vanja Stokić

Napiši komentar