fbpx

Ni sinoćna kiša nije omela održavanje Noći muzeja i dobru zabavu. Program je počeo u Muzeju Republike Srpske, da bi završio na platou ispred Muzeja Savremene Umjetnosti.  Posjetilaca nije nedostajalo, a prema riječima direktorice Muzeja RS Nade Puvačić, njihov broj raste iz godine u godinu upravo zahvaljujući ovoj manifestaciji. 

U Muzeju RS pripremljen je bogat muzički, dramski i izložbeni program. Tako su posjetioci imali priliku da čuju hor osnovne škole Branko Ćopić, ali i da pogledaju predstave njihove dramske sekcije.  Nakon njih, nastupili su učenici srednje Medicinske škole,  poslije čega je otvorena izložba „Sudar civilizacija –  Mjesta susretanja“.

Među posjetiocima nije se mogla uočiti dominacija određene starosne grupe, te je među velikim brojem okupljenih bilo i mnogo djece, ali i odraslih, sve do najstarije dobi. Svi oni su, naravno uživali u programu.  Najmlađi su imali priliku da učestvuju u ekološkim radionicama i gradskim igrama. Tu su naučili ponešto novo, ali i zabavili se crtanjem po licima. Tako su mnogi mališani postali tigrovi ili plave ptice.

Podrži eTrafiku

Nakon zabavnog programa, bilo je i vrijeme da se nešto nauči. Uslijedilo je stručno vođenje kroz izložbe „Između lijeka i otrova“ autorke Nataše Kovačević  i „Banjaluka od okupacije do slobode“ autora Milenka Đorđevića. Veče je završilo nastupima Duo Ana Vučković i Aleksandar Mihić, a nakon njih i Albert B. Savić & the Invisibles.

Program je od 21 čas počeo i ispred Muzeja savremene umjetnosti,  nastupom DJ-a Kawiar Mangueira. Kiša koja je pljuštala dvadesetak minuta prije nastupa prijetila je da sve otkaže, ali srećom ubrzo je prestala i  Noć muzeja je mogla da počne. Kawiar Mangueira  je odlično kombinovao strane i domaće hitove i tako držao, čak i najmlađe u publici na nogama.  Tokom cijelog trajanja programa, u prostorijama muzeja bila je otvorena izložba „Prigušena Egzistencija“, a na prednjoj fasadi  projektovan je 3D maping, napravljen tako da tematsko prati muzički sadržaj.

Nakon DJ-a Kawiar Mangueira, nastupila je balerina praćena 3D mapingom, u potpunoj sinhronizaciji pokreta sa projekcijom.

Veče je zatvorila banjalučka grupa Sopot, koja se pobrinula za živu atmosferu sve vrijeme. Brzim pjesmama su držali publiku na nogama sa rukama u vazduhu. Sopot je u saradnji sa Play Team-om iskoristio ovu priliku da snimi spot za svoju pjesmu “Era Informacija”.

eTrafika.net – Nikola Zgonjanin

Napiši komentar