fbpx

Rastko Ćirić i Goran Skrobonja priredili su prošle sedmice promociju svog “Rubber Soul projekta”. Projekat čini kolekcija od dva CD-a rok muzike, knjige, dugometražnog filma i animiranih spotova zasnovanih na kreativnoj rekonstrukciji neobjavljenih pjesama “Bitlsa”.

O tome kako je, između ostalog, nastala muzika, za koju domaći kritičari kažu da zvuči onako kako bi zvučali “Bitlsi” da se nisu raspali, govori Goran Skrobonja.

Od muzike do novele i filma

Podrži eTrafiku

“Priča seže nekih dvadesetak godina unazad kada samo se Rastko Ćirić i ja upoznali. Do tog trenutka bio sam ubjeđen da sam najveći fan “Bitlsa” i da znam apsolutno sve o njima, a onda sam shvatio da je to bilo u najmanju ruku pretjerano, zato što je Rastko znao mnogo više od mene i znao je čak i za tu legendarnu pjesmu koja se zvala isto kao šesti album “Bitlsa”- “Rubber Soul”, objavljen u decembru 1965. godine. S obzirom na to da je tada bilo vrijeme sankcija, vrijeme kada je sve bilo živo bilo nedostupno, a pogotovo hrana, muzika, diskovi, Rastko je došao na ideju da sam stvori tu pjesmu, kad već ne može da dođe do nje na drugi način i predložio mi je da ja, kao neko ko se bavi prevođenjem i zna engleski veoma dobro, napišem tekst. I ja, kao stari bitlmanijak, rado sam to prihvatio, napisao sam tekst i tako je počeo cijeli taj projekat”, kaže Skrobonja.

Prema njegovim riječima, cijeli poduhvat nije bio praćen samo komponovanjem pjesama na osnovu naslova kompozicija koje su “Bitlsi” svojevremeno snimili, a nisu nikad objavili, već se proširio i na pisanje naučnofantastične novele:

“Cijela priča je nastavila da se razvija i kroz film koji je Dinko Tucaković snimio i kroz album koji je konačno objavljen, pa kroz demo-snimke novih pjesama, naše posjete Liverpulu… Za mene je to bilo ispunjenje dječačkog sna i sada kada smo uspjeli, zahvaljujući producentskoj kući Igora Kordeja, da objavimo ovaj luksuzni boks set, mislim da je to kruna 20-godišnjeg stvaralaštva. A sve to je potrajalo toliko dugo da su Rastkova i moja djeca prekrstila taj projekat u “Rubber smor””.

I Harison čuo “Rubber Soul”

On kaže da anegdota o tome da je i sam Pol Makartni čuo neku od njegovih i Ćirićevih pjesama i rekao da je to zanimljivo ima zrnce istine:

“To je jedna od anegdota iz vremena kada je producent Dragan Ašanin pokušavao da plasira tu muziku, a i cijeli koncept na Zapad. On je imao svoju producentsku kuću i taj promotivni CD sa četiri pjesme cirkulisao je po tim muzičkim krugovima. Postoji i anegdota da je Džordž Harison, koji je tada još bio živ, na jednoj žurki čuo jednu od tih pjesama i poslije dosta viskija upitao: “Kad smo mi to snimili?””, ističe pisac.

O tome kako se slaže pisanje alternativne muzike i smišljanje alternativne istorije, kojom se Skrobonja bavi u svojim romanima, pisac kaže:

“Kao koncept su apsolutno kompatibilne. Vjerovatno je rad na “Rubber Soul projektu”, koji je na neki način otjelotvorenje te alternativne istorije, uticalo i na moj način razmišljanja kada sam pisao romane “Čovek koji je ubio Teslu”, “Sva Teslina deca” i treći dio trilogije koji spremam”, zaključuje on.

 

 

pressrs.ba

Napiši komentar