fbpx

Ljudi sa naših prostora olako odbacuju i ne obraćaju pažnju na ono što se dešava u njihovoj, i zemljama regiona. Tako je i u muzici. Okreću se prema SAD, Velikoj Britaniji i drugim zemljama i ne sluteći da im u komšiluku živi i radi jedan od najvećih gitarskih talenata današnjice – Muris Varajić.

Iako bi zbog znanja i umijeća trebao biti veliko ime u svijetu, njega i kod kuće poznaju samo rijetki ljubitelji gitare. Iz tog razloga portal eTrafika je odlučio da vam predstavi ovog virtuoza kroz njegovu kraću biografiju, te snimke koje su, kada je on u pitanju, važnije od bilo kakvih riječi.

Muzička karijera

Podrži eTrafiku

Muris Varajić rođen je 1979. godine u Foči. U Sarajevo dolazi sa porodicim 1992. godine gdje počinje da se zanima za gitaru. Imao je favorite iz svijeta heavy metal-a (Metallica, Pantera…), classic rock-a (Dire Straits, Pink Floyd…) kao i omiljene gitarske virtouze  – Steve Vai,  Joe Satriani, Yngwie Malmsteen itd., što je doprinijelo da svirački eksperimentiše sa mnoštvom različitih pravaca i žanrova.

Prvi bend u kojem je svirao u periodu 1996-98 zvao se Maelstrom. U sjećanju mu je ostalo nestrpljivo čekanje solo dionica u pjesmama koje su svirali u kojima se mogao “iživiti”, što je često dovodilo do toga da ga momci iz benda “smiruju”. Grupa je prestala sa radom zbog nemogućnosti svih članova da se u potpunosti posvete muzici.

Završava 1998. godine Srednju muzičku školu u Sarajevu kao jedan od najboljih u generaciji. Muzičku akademiju u Sarajevu napušta nakon par mjeseci zbog zastarijelog plana i programa, te što se nisu obrađivale oblasti i tehnike u muzici koje su danas moderne i tražene na tržištu rada.

Godine 2000. počinje svirati u heavy metal bendu Puls. Muris piše petnaest stvari  od kojih su u studiju snimljene samo četiri.  Iako odlično prihvaćeni od publike, sviranje u ovom bendu članovima ne donosi gotovo nikakav profit. Muris u tom peridu odlazi da svira sa Tifom sa namjerom da se potom vrati u grupu Puls, ali kako sam kaže, u tom periodu upada u “kolotečinu življenja od muzike” te od tada počinje ostvarivati prihode od sviranja. U sklopu Tifinog pratećeg benda odlazi na turneju po zemlji, regionu i Evropi, počinje se pojavljivati u javnosti, davati intervjue itd.

Ubrzo počinje aktivno da svira sa mnoštvom Ex-Yu muzičara kao što su Indexi, Halid Bešlić, Dino Merlin, Toše Proeski, Massimo Savić, Sergej Ćetković, Aleksandra Radović, Dženan Lončarević, Saša Matić,  Hari Mata Hari, Hanka Paldum i mnogi drugi. Svirao je i na soundtrack-u za film “Gori vatra”.

Album “Let it out”

Osvajač je “Steve Vai guitar” takmičenja, te dobitnik gitare Ibanez JEM signature Steve Vai. Takođe, dvije godine zaredom bez problema je ušao u finale jednog od najprestižnijih takmičenja u sviranju električne gitare – Guitar Idola u Londonu.

Instrumentalni album pod nazivom “Let it out” izdaje 2006. godine. Ubrzo po izlasku albuma najveći svjetski gitarski magazin “Guitar Player” objavljuje članak o Murisu.

Album se prožima kroz mnoge stilove kao npr. Smooth Jazz (Drunk Funk), Easy Listening Music (The Water) pa sve do Heavy kompozicija začinjenih Balkan Ethno motivima (Mojo Oro). Upravo pjesma Mojo Oro proglašena je za najbolju Ethno Instrumental kompoziciju u 2009. godini na Just Plain Folks radijskom festivalu u US.

Album je nastao slučajno – da bi zaboravio na bol koju mu je stvarao kvaran zub, počeo je mahnito svirati, smišljati riffove, snimati bas i bubanj.

Muris ističe da nema jedinstven stil, jer ga mnogo toga interesuje u muzici – kad svira tu ima i heavya, soula, funka itd.

Danas živi u Sarajevu i radi kao solo gitarist i član benda Pakt 5, stalni je član bendova Mostar Sevdah Re, DrAmmar band (solo projekat Amara Češljara – bubnjara Dine Merlina i Murisovog dobrog prijatelja), Electric Sevdah Group, a odnedavno je i stalan član Indexa – kao gost na gitari (zamjena Bode Kovačevića). Nastupa svugdje, radi u studiju te daje privatne instrukcije gitare. Rado je viđen gost na gitarskim festivalima širom bivše Jugoslavije.

Damjan Pejčinoski, Emir Hot, Dragianni – imena su Murisovih prijatelja i gitarskih virtuoza sa kojim Muris često sarađuje.

Broj „prijatelja“ na fejsbuku odavno je dodirnuo svoju gornju granicu, pa Muris svima zainteresovanim za njegov rad poručuje da se učlane u grupu „Muris Varajic Page“.

Možete ga pronaći i na sljedećim adresama – http://www.myspace.com/murisvarajic,  http://www.murisvarajic.com/, ali i jednostavnim ukucavanjem njegovog imena i prezimena na youtube-u gdje možete pronaći mnoštvo njegovih autorskih radova, kao i snimaka sa svirki gdje je obrađivao tuđe stvari.

 

eTrafika.net – Ognjen Tešić

Napiši komentar