fbpx

CHARNA je Heavy Metal/Hard Rock bend iz Banja Luke, kojeg su u septembru 2009. godine osnovali David Jojić (vokal) i Zlatko Mušić (gitara). Uskoro se ovom sastavu pridružuju Darjan Urdih (bubnjar) i Darko Karać (bas gitara), te u ljeto 2010. godine postava benda je kompletirana. Osnovna forma muzike benda je Heavy Metal, ali sa dosta uticaja Hard rocka, Alternative Metala, Grungea i post Grunge perioda.

Gitarista ovog benda Zlatko Mušić navodi da se od samog početka aktivnog rada Charna fokusira na autorske pjesme gradeći čvrst zvuk, ali sa dosta melodijskih i dinamičnih dionica, koje upotpunjuju osnovnu ideju benda, a to je agresivan zvuk sa momentima depresivnog stanja.

– Lično preispitivanje, zdrava kritika sebe i društva, utopijska potraga za istinom kao i socijalno stanje su neke od tema u kojima ovaj bend pronalazi inspiraciju za pisanje pjesama, dodao je Mušić.

Podrži eTrafiku

Od početka aktivnog rada Charna je snimila dvije demo pjesme pod nazivima „Broken“ i „Don’t die alone“ i radi na snimanju jos tri autorske pjesme koje bi trebale da upotpune njihovo prvo demo izdanje.

Ono što ovaj bend uspješno radi je spoj „stare i nove škole“. Uzori u stvaranju muzike ovog benda su mnogi, ali kako oni sami vole da kažu, spajaju najkvalitetnije od starog heavy metala i NWOAR-a (new wave of american rock).

– Pokušali smo da u našim pjesmama iskoristimo najkvalitetnije od legendi čvrstog zvuka kao što je bend „Metallica“ i spojili ih sa novijim pokretom čiji su najbolji predstavnici bendovi poput „Godsmack-a“ i „Sistem of a down“, naglasio je Jojić.

Inače ono što je interesantno za ovaj bend je samo njihovo ime. Kako ovi momci navode, nisu željeli da budu kao i ostali pa da koriste engleske nazive.

– Pokušali smo da stvorimo nešto unikatno, pa smo morali da krenemo i od samog imena. Inače sam naziv „Charna“ je staroslovenska riječ, koja je označavala dijete noci ili mraka, govori bubnjar Urdih.

Ovaj bend trenutno se u potpunosti posvećuje snimanju novih pjesama i sami su nam obećali da ćemo već na proljeće moći da i uživo slušamo muziku koju Charna stvara.

Rad ovog benda možete pratiti preko njihove facebook stranice.

eTrafika.net – David Jojić

Napiši komentar