fbpx

Punk bend PHOBIA nastao  je 2001. godine u jednoj od garaža u stambenom bloku u Brodu. U ovom tekstu se bavimo njihovim dosadašnjim uspjesima i budućim planovima…

„Ime je nastalo sasvim slučajno. Prije nego što smo uopšte i planirali da će sve to skupa otići tako daleko. Sjedili smo u nekoj sobi sa dvije akustične gitare i pričali o tome kako će nam se nekad zvati bend. Neko je tada držao u ruci kasetu od Kreatora, album Outcast (na kojem ima pjesma Phobia) i rekao da to bude Phobia i tako je i ostalo“, prisjeća se frontmen Gari.

Prvu probu Saša, Nikola, Dejan i Goran (postava se nikad nije mijenjala) održali su u polusrušenoj garaži koju su sami sastavili od dasaka, stiropora i staklene vune.

Podrži eTrafiku

“Phobia je Punk, Hard core Punk,  Oi Punk grupa”, ističu iz benda i dodaju da “Svako ima svoje uzore ali da je najbitnije  biti svoj, u svemu”.

Kao jedan od mnogobrojnih garažnih bendova sa prostora EX YU u vremenu tranzicije u svojim tekstovima se bavi socijalnom problematikom, problemima običnog, urbanog, mladog čovjeka.

Još kao mlad i neafirmisan bend nije imao značajnijih nastupa u početku, međutim kasnije postaju sve zapažniji kako od strane mladih ljudi tako i od strane starijih kolega.

Prvi nastup imali su u parku u Brodu prije deset godina. Iako su, kako kažu, „ispadali“ čitavu svirku, to je sada manje važno, jer su i dalje na sceni. Mogu da se pohvale da su bili predgrupa nekim velikim afirmisanim bendovima kao što su Atheist rap, KBO, Irina, Zabranjeno pušenje, Divlje jagode itd.

Svoj prvi demo „Druga strana ulice“ rade 2003. u veoma lošim uslovima. Uz odličan PUNK i scenski nastup na sebe skreću pažnju te gostuju na nekoliko manjih koncerata, a zatim i na nekoliko festivala od kojih treba izdvojiti Hineken Music Fest  2004. u Travniku i EX-YU ROCKS FESTIVAL Krupa na Vrbasu 2007.

Pored Travnika, u FBiH, svirali su u Jablanici i, prije par mjeseci, u Žepču, gdje su im koncerti bili dobro posjećeni. U Hrvatskoj su svirali, i to kao predgrupa Atheist rap-u, dok su u Srbiji zabilježili  pobjedu na String Festu u Subotici.

Najbolju svirku su, po njima, imali  na Motorijadi u Prnjavoru prije dvije godine. I Banja Luka im je u dobrom sjećanju, naročito svirke u Cedubalu, koji će im zauvijek ostati u sjećanju. U Banjoj Luci imali su izuzetno dobru saradnju sa bendom RGK.

Godine 2007. izdaju svoj prvi album „Druga strana ulice“  u izdanju Rock Express Records iz Beograda. Album su snimali u Kragujevcu kod Vuje (KBO), uglavnom zahvaljujućim vlastitim finansijskim sredstvima uz manju pomoć grada.

“I danas radimo intenzivno kao i ranije, a uskoro planioramo i novi album. Četiri nove stvari su gotove i planiramo, ako sve bude kako treba, u studio iduće godine”, ističe Gari.

Frontmen Phobie se osvrnuo i na neke nove klince koji tek dolaze u dodir sa sviranjem i stvaranjem muzike. “Uvijek ima novih sa potencijalom i entuzijazmom, ali glavno pitanje je, kao i uvijek, ko je spreman da istraje. Nadam se da će bit i takvih”.

Poruku mladim ljudima, Gari nije ostavio, već je naglasio da su njihove poruke u pjesmama. Za kraj odgovorio je na pitanje kad grupu Phobia  očekujemo u Banjoj Luci:

“Nadam se što prije, jebote nismo bili godinama, a svaki put je bilo fantastično”.

eTrafika.net – Rajko Mijić

Napiši komentar