fbpx

Edukativna izložba fotografija „Žabe Bosne i Hercegovine“ otvorena je večeras u Domu omladine u Banjaluci, u organizaciji Društva za istraživanje i zaštitu biodiverziteta.

Predstavljeno je 48 fotografija od 13 autora, na kojima se nalazi 12 vrsta žaba koje žive u našoj zemlji. Kako kaže koordinatorka herpetološke sekcije Društva za istraživanje i zaštitu biodiverziteta Ana Ćurić, povod je bio Dan žaba koji se danas obilježava širom svijeta.

“Cilj je predstaviti 12 vrsta žaba koje postoje u BiH, da se ljudi više vizuelno upoznaju sa njihovim izgledom i određenim karakteristikama. Ovo nije klasična izložba fotografija, već je i edukativnog tipa jer je propraćena edukativnim tekstovima. Pošto se radi o herpetologiji, nauci o gmizavcima i vodozemcima, ljudima je to poprilično bauk, pa smo htjeli da im približimo tu tematiku. Težnja nam je da privučemo što više studenata sa Prirodno-matematčkog fakulteta”, kazala je ona.

Podrži eTrafiku

Jedan od autora fotografija Jovica Sjeničić izložio je četiri rada na kojima je predstavio zelenu žabu, zelenu krastaču i običnu krastaču.

“Imao sam svojih radova na ovu temu, a u saradnju sa herpetolozima smo izdvojili nekoliko fotografija koje bi bile izložene. Htio sam ih podržati tako što smo im ustupio svoje radove”, kazao je on.

Ova zanimljiva izložba ostvorena je narednih sedam dana, tačnije do 04. maja. Posjetioci imaju priliku da vide koje sve žabe žive u BiH, ali i da otkriju zanimljive detalje o njima. Tako smo mi saznali da žuti mukač ima srcolike zjenice, uvodarke prilikom razmnožavanja mijenjaju boju, a gatalinke pouzdano predviđaju promjenu vremena.

zabe u bih izlozba (12) zabe u bih izlozba (13) zabe u bih izlozba (1) zabe u bih izlozba (2)    zabe u bih izlozba (7) zabe u bih izlozba (8)   zabe u bih izlozba (11)

eTrafika.net – Vanja Stokić

 

1 Komentar

  1. поучно, једноставно, занимљиво…један од лијепих примјера промоције природних вриједнсти.
    све похвале за удружење

Napiši komentar