fbpx

Nakon što ih je publika proglasila za najbolji bend grada Banjaluke, učešća na nekoliko festivala i mnogobrojnih svirki, grupa Važno obavještenje se priprema za izdavanje prvog albuma.

Snimanje albuma, po riječima članova benda, trebalo bi da počne početkom sljedeće godine. U planu imaju do do kraja ove godine obiđu više gradova u ovom dijelu RS da bi ih ljudi bolje upoznali. Ali, ipak naglašavaju, da većinu vremena provode u vježbaonici, te da su bazirani na stvaranju novih pjesama.

Ideja o osnivanju benda nastala je na prelazu 2006. i 2007. godine i potekla je od Ljubiše Ljube Raljića (bas gitara), Stanka Raljića (bubanj) i Đorđa Đoleta Kneževića (gitara/back vokal). Ističu da su najveći muzički uticaj na njih imale grupe kao što su „Partibrejkersi“, „EKV“, „The Who“, „Nirvana“, „The Doors“ i drugi. Prvobitni naziv je bio „Vitalni organ“, ali iz poštovanja prema istoimenom bendu iz Bazika dolazi do promjene imena. U želji da daju neko univerzalno ime, koje se lako pamti i koje je uočljivo poput imena „Zabranjeno pušenje“ izbor je pao na današnji naziv – „Važno obavještenje“. Pošto je trojcu koji osnovao bend bio potreban još jedan gitarista i vokal, nakon rada sa nekoliko ljudi, član benda postaje Slobodan Ćoba Lazičić. Bendu se posljednja priključila Nikolina Nina Devura (violina) i to zbog, kako kažu, proste želje svih članova za eksperimentisanjem.

Podrži eTrafiku

Svima je ovo prvi i jedini bend u kojem su svirali – u isto vrijeme dolaze u dodir sa muzikom, kupuju instrumente i počinju učiti prve akorde i pjesme, te vremenom napreduju. Nina je jedina imala muzičko predznanje po dolasku u grupu, pošto je prethodno završila Osnovnu muzičku školu, ali je istakla da se ništa ne može porediti sa iskustvom koje stekla nakon što je počela sarađivati sa ovim momcima. U početku su svirali samo autorske pjesme, da bi vremenom u njihovom repertoaru pojavile i obrade, najčešće bendova kao što su “Familija”, “EKV”, “The Who”, “U2”, “Zabranjeno pušenje” i mnogi drugi. Prva svirka je bila na Ušću u avgustu 2007. godine, dok se od ostalih izdvajaju, pored klupskih svirki, nastupi na festivalima kao što su “Ex-Yu Rocks”, “Demo Battle Fest” u Mokrinu gdje su došli do finala, te na Trgu Krajine u Banjaluci prošle godine kada su dobili nagradu publike za najbolji bend grada. Danas, nakon pojedinih promjena u načinu i repertoaru njihove svirke ističu da više i ne mogu okarakterisati ovo što sviraju nekim pravcem, već ostavljaju na ljudima da ih poslušaju i sami stvore sliku o njima.

Pjesme stvaraju zajedno na probi na osnovnoj ideji koju neko donese, tako das vi učestvuju u stvaranju pjesama. Na youtube-u možete potražiti pjesme “Uvijek za” i “Svjetska”. Posjetite njihov profil i grupu na facebook-u, kao i na myspace-u, gdje možete pronaći još nekoliko pjesama – “Embrion”, “Šta ćeš da mi daš”, te nekoliko uživo snimljenih u “Demofest” vježbaonici.

Pogledajte i:

 eTrafika.net – Ognjen Tešić

Napiši komentar