fbpx

Za samo godinu dana postojanja brčanski bend Jenki Zu uspio je pokupiti simpatije publike. Sviraju isključivo svoje pjesme, a na pitanje kom žanru pripadaju nismo uspjeli dobiti odgovor, jer ga ni oni ne znaju. 

Grupu čini šest muzičara – Boško Jovičić (vokal),  Emina Hajdarević (vokal), Aleksa Bijelić (bass gitara), Ernad Osmić (gitara), Miodrag Vasić (klavijatura) i Borko Vujnović (bubanj). Muzički ukusi im se drastično razlikuju (od repa, bluza, pa do metala), ali je upravo ta raznovrsnost doprinjela stvaranju jedinstvene muzike. Ovo ljeto je bilo od velikog značaja za njih jer im je donijelo svirku na bosanskom Beer Festu, kao i nekoliko svirki na festivalima u Brčkom, kada su bili predgrupa Zosteru.

Jenki Zu znači…

Podrži eTrafiku

Ernad: JEN predstavlja japansku valutu ali u sjevernijim krajevima označava sliku ili predstavu, KI označava energiju ili snagu i ZU znači krug. Sve to zajedno znači „slika kružeće energije“. Imali smo dosta različitih imena na spisku, međutim odlučili smo se za ovo ime. Ne biste vjerovali šta je sve bilo predloženo. J

Tekstovi i pjesme…

Boško: Zajedno radimo na usavšravanju pjesme. Uglavnom sve počinje sa tim da ja kažem Ernadu kako imam novi tekst, onda on počne svirati melodiju, Borko ritam itd. Nekad Ernad dođe direktno sa melodijom I pita imam li odgovarajući tekst za novi projekat. Uglavnom se trudimo da što unikatnije zvučimo. Radimo isključivo svoje stvari, ne prerađujemo tudje.

Inspiracija…

 Boško: Inspiracija sama dođe, nekad u dva ili tri ujutro ili baš kad ne treba – na nekom bitnom predavanju. Inspiraciju izvlačim iz nekih ranijih iskustava ali je ne silujem kao što je to slikovito predstavio Koeljo. On kaže da je muza u stvari lijepa žena zatvorena na tavanu, dok je pisac ćelavi alfa mužijak koji kad god mu treba nova pjesma popne se na tavan i siluje muzu. Ali daleko od toga. J

Emina: Slično kao i kod mene, samo što ja ne ostajem budna do jedno 2-3 ujutro kao pojedini vampiri. JSjednem za gitaru, papir pred sebe i pustim da inspiracija teče.

Borko: Go with the flow.

 Komponovanje…

 Ernad: Melodija je čudna stvar, pojavi se kao flash, pa nestane. JPjevušiš je dok se iz grada vraćaš pijan kući, a čim stigneš zaboraviš je. Pa ti dođe da grizeš nokte i ubjeđuješ ostale kako si imao kul ritam.

Miodrag: Težak je život nas kompozitora.

 Kreativni sukobi unutar benda…

 Emina: Naravno da postoje, evo ja i Ernad se zakačimo u toku probe milion puta, pa Bošku onda nešto ne odgovara pa sve u krug. Ali dobro je to jer kroz priču stignemo do nečeg što nam svima odgovara. Ti sukobi vode do novih ideja, pa i do boljih pjesama.

Borko: Ja sam bivšeg klavijaturistu gađao palicama na probi jer me nervirao.

 ________________________________________________________________________________________________________________

Emina, kako je biti jedina djevojka bendu, jesu li momci naporni?

 Ma nije teško, svi imamo jednak status. Ponekad ima zezancija tipa “ovo su muške stvari, tebe se ne tiče!”,ali kad je riječ o muzici svi se poštujemo. Naučila sam se nositi sa muškim humorom i momci su definitivno bolji kad je zezancija u pitanju, samo čovjek treba raskrstiti u glavi da ono što oni kažu nije ozbiljno i zlonamjerno. Isključena sam jedino kad se razgovara o igricama.

U vezi si sa jednim od članova benda, utiče li to na vaš muzički rad?

 Super je to što smo Ernad i ja u vezi, jer dajemo prijedloge jedno drugome kad pravimo pjesme. Svađe su pravi izvor inspiracije tako da ni to nije problem. Bilo je i svađa, ali sve to mikrofon podnese.

________________________________________________________________________________________________________________
 Žanr…

Ernad: Naša muzika ne može da se opredjeli za jedan žanr. Mi plivamo u vodama hip hop-a, trip hop-a, rock-a, nu jazz-a, blues-a, phunk-a i ska-a. Mi to jednostavno nazivamo Fusion.

Boško: Sličnu priču je rekao i frontmen grupe MUSE Bilejmi kada su ga novinari pred nastup pitali šta oni tačno izvode da li su više u vodama Peppersa ili Blura. Nije im odgovorio na to pitanje, samo se popeo na binu i rekao publici da večeras sviraju Peppersi i Blur. I počeli su svirati pjesme tih grupa.

Borko: Zaključak je dakle, ne možemo reći koji pravac nas vodi, jer mi vodimo pravac. J

  Prvi nastup…

 Aleksa: Prvi nastupi su uglavnom uvijek puni treme, bojiš se da i će te ljudi prihvatiti na način na koji zamišljaš ili će te jednostavno da šutnu. Poslije našeg prvog nastupa publika je pokupila sve moguće simpatije.

Miodrag: Drago mi je što mogu reći da smo počeli da polako gradimo ime, te smo napravili dovoljan broj pjesama da bismo mogli nastupati i po većim festivalima.

Boško: Ovo ljeto je bilo naše.

 Skorašnji nastupi…

Boško: Kontaktirao sam organizatora Beerfesta nakon što sam čuo da traže pokoji demobend. Prošli smo, a taj nastup nam je ujedino i bio najveći do sada. Bili smo predgrupa Sunshine-u koji su nas nakon nastupa i pohvalili.

Aleksa: Nisu vjerovali da smo iz Brčkog. (smijeh)

Miodrag: Osjećaj je bio neviđen, pogotovo što smo nastupali pred stranom publikom.

Ciljevi i muzički uticaji…

Aleksa: Ciljevi, kao pojedinca, jesu da svako usavšrava svoju tehnike, svog instrumenta ili vokala. A cilj benda je da se što više čuje naša muzika, ne samo u okvirima Brčko distrikta već u kompletnoj BiH pa i šire. Želimo da se dokažemo na Demofestu, da steknemo poštovanje od ostalih bendova te u okviru bosansko-hercegovačke muzičke scene. Mene su oduvijek oduševljavali Primus, Pantera, RATM radi njihove unikatnosti, tako i grupa Jenki Zu pokušava na svakom koraku da bude orginalna i unikatna.

Emina: Baš po Aleksinom komentaru možete zaključiti koliko se razlikujemo a i koliko pomoću Zu-a se prikazuje naša sličnost. On sluša Primus, ja Sade, Boško Gorile i D12, Borko harcore…

Ernad: U ovom bendu imate repera, soulerku, hardkorovca, rokera, bluzera i nju metalca ali i dovoljno prostora za svakog da funkcioniše.

 Budući planovi…

Boško: Makar do kraja godine snimiti određen broj pjesama.

Emina: Nastupi, nastupi i samo nastupi…

Aleksa: Spremanje prvog spota.

Ernad: Potrudićemo se da osvojimo i poneki festival.

Borko: Stižemo dramovima i palicama.

Miodrag: Ekipa, Jenki Zu!

 

eTrafika.net – Vanja Stokić

Napiši komentar