fbpx

Budi Muško Klub. Zvuči poznato? Radi se o jednom od pozitivnih primjera u našoj sredini, kako mladi ljudi zajedničkim snagama rade na promociji pravih ljudskih vrijednosti. Na sastancima koji se održavaju jednom sedmično u prostorijama Instituta Perpetuum mobile u Banjaluci, možete svjedočiti sjajnoj atmosferi, kreativnom krugu mladih momaka (ali i djevojaka) koji u javnost izlaze sa veoma jasnim porukama kojima daju odgovor na pitanje: Šta zapravo znači biti muško?

Piše: Miloš Kovačević

Cilj ovog Kluba jeste da mladići od 13 do 19 godina izgrade svoje stavove koji se tiču rodne ravnopravnosti i spriječavanja nasilja u svojoj okolini. Projekat nije ograničen samo na područje Banjaluke, već se sprovodi u više od 50 gradova BiH, Srbije, Hrvatske i Kosova. Od 2006. godine kroz Klub je prošlo oko 2.000 mladića i 500 djevojaka, dok je edukativnim radionicama prisustvovao mnogo veći broj mladih ljudi. Članovi Kluba uče vršnjake iz svoje okoline da pravi muškarac poštuje žene, nije nasilan i odgovoran je u seksu. budi musko klub foto katarina vrhovac (6)U Klub se mogu uključiti svi srednjoškolci koji poštuju i uvažavaju njegova pravila. Glavni uslovi su život bez nasilja, osuđivanje svakog tipa nasilja, promocija zdravih životnih stilova, rodne ravnopravnosti… Kako ističe koordinator Budi Muško Kluba, Aleksandar Sljepčević, atmosfera na sastancima je jako opuštena i prilagođena srednjoškolcima.

Podrži eTrafiku

„Na sastancima planiramo naše akcije, djelovanja, pričamo o aktuelnim temama koje se tiču naših projektnih ciljeva i mladih uopšte, pričamo o problemima sa kojima se susrećemo u društvu, realnim problemima koji nas okružuju, ali naravno dobro se zabavljamo i šalimo“, objašnjava on.

budi musko klub foto katarina vrhovac (3)

Pričaju i da reakcije u početku nisu dobre jer asociraju ljude na nešto drugo, ali ipak budu pozitivne nakon što vide šta klub radi i promoviše. Kao svoju najveću motivaciju Sljepčević navodi pozitivan uticaj i efekte koje aktivnosti Kluba ostavljaju na mlade.

Članica Budi Muško Kluba Anja Jurić za vrlo kratak period uspjela da se uključi u njihove brojne aktivnosti, bude aktivna na sastancima i stvori nova poznanstva, ali i priliku za lično napredovanje i edukaciju. Za njih je saznala na jednom predavanju u svojoj školi, kada je tema bila rodna ravnopravnost. Nakon prisustva prvom sastanku, kako sama ističe, sastanci su se počeli redati jedan za drugim tako da je sada jedan od aktivnijih članova.

budi musko klub foto katarina vrhovac (1)

Prema njenim riječima, mladi danas itekako imaju prostor da na svoje okruženje utiču pozitivno, prije svega kroz rad u nekim organizacijama civilnog društva, udruženjima i organizacijama, ali informacije koje dobijaju od svojih vršnjaka i putem interneta nisu dovoljne niti adekvatne jer mnogo mladih internet i ne koristi u te svrhe.

„Smatram da mediji danas malo prostora pružaju mladima kako bi promovisali njihov rad, talenat i rezultate“, kaže ona.

Kao članica Budi Muško Kluba povjerenje je zadobila veoma brzo učešćem u akciji „Stop alkoholu na točkovima“, a o tome kako njeno okruženje reaguje na njen aktivizam govori da postoje dva tipa ljudi.

„Oni koji podržavaju ono što radim i oni koji osuđuju. Bilo je komentara tipa: ‘Zašto se sramotiš noseći transparente kroz gospodsku ulicu?’, ali na sreću više je onih pozitivnih i ohrabrujućih koji me motivišu.“

Ovo je tek početak, ali Anja je svakako napravila veliki korak kada svojim primjerom nastoji da ohrabri svoje vršnjake na slične aktivnosti.

„Mladi treba da posvete vrijeme sebi i svom obrazovanju, prije svega neformalnom jer kroz njega mnogo više mogu da nauče i steknu nego kroz sistem formalnog obrazovanja. Takođe trebamo naučiti da koristimo internet za dobre stvari, da putem njega saznamo nešto o mogućnostima za nas same, za prostor u kojem se možemo aktivirati, graditi i ostvarivati, ali i raditi pozitivne stvari za nas i za naše okruženje“, zaključuje Anja.

Tekst je nastao u sklopu projekta “Može i drugačije”, koji finansira Fondacija SHL, a glavni partner je Hypo Alpe Adria banka.

eTrafika.net, Foto – Katarina Vrhovac

Napiši komentar