fbpx

Američki sajt Vocativ u kratkom je vremenu preuzeo primat najboljeg sajta za neobične i bizarne novosti preuzete sa deep weba, dijela interneta izvan domašaja Googlea. Rezultat njihovog novinarskog rada je velik broj kratkih, ali jezovito istinitih i kontroverznih dokumentaraca. Etrafika je za svoje čitaoce odabrala 10 najzanimljivijih.

10. Blood Rites: The Price Of Fame (Krvni obredi: Cijena slave)

Dokumentarac o usponu među medijske zvijezde u Ugandi. Dok se u većini država zvjezdani status postiže radom, odricanjem, vježbom i talentom, u Ugandi i dalje prevladava vjerovanje kako se zvijezda postaje pomoću voodoo magije. Vocativ predstavalja jednu takvu priču u kojoj glavni akter, Hotman Predator (umjetničko ime) žrtvuje životinje za nacionalnu slavu. Video zbog brutalnih scena nije za mlađe od 16 godina, kao ni za one osjetljivog želuca.

Podrži eTrafiku

9. Prison pageant (Izbor za miss zatvora)

Dokumentarac koji se bavi izborom za miss u zloglasnom kolumbijskom ženskom zatvoru. Gledaoci mogu da vide neke zaista nadrealne scene, ubice, dilerke i pljačkašice koje se natječu za titulu najljepše, i publiku koja navija kao da je riječ o nekom sportskom događaju. Kolumbijski ženski zatvor možda jeste među najgorim mjestima na svijetu, ali nema sumnje da se zatvorenice tamo znaju zabaviti.

8. The Masked Men Of Lucha Libre (Maskirani borci Lucha Librea)

Lucho libre je meksički ekvivalent američkim kečerima, ali je za razliku od njih puno stvarniji. Iako isceniran, pun je povreda, lomova, emocija i brutalnosti. Dokumentarac prati oca i sina, Damiena 666 i njegovog sina Bestiu 666 koji su u ringu zlikovci i ludaci, dok su u stvarnom životu dvije sasvim normalne osobe koje se brutalnim sportom bave kako bi prehranile porodicu.

7. Camouflage Is The New Black (Kamuflažno je novo crno)

Priča o polno izmješanim  izraelskim vojnim jedinicama zvanim Caracal. Opisuje zajednički život u kasarnama, zajedničke patrole, vojne vježbe i slično.  Položaj žena u vojsci Izraela je jako zanimljiva tema, govori o djevojkama židovskog porijekla iz cijelog svijeta koje se pridružuju izraelskoj vojsci i dokazuju kako mogu sve što mogu i muškarci.

6. The Material Boys Of South Africa (Mladi materijalisti Južne Afrike)

Jedna od najzanimljivijih i najzabavnijih subkultura u svijetu je definitivno “Izikhothane,” u prijevodu hvalisavci. Riječ je o bandama skupo i markirano odjevenih mladih ljudi koji se bore stilom umjesto šakama.

Dokumentarac prikazuje neke od njihovih urnebesnih obračuna u kojima se članovi bandi međusobno vrijeđaju po pitanju posjedovanja stila i novca. Nerijetko se dogodi da poraženi namjerno uništavaju odjeću u kojoj su se osramotili, a poseban je potez za pribavljanje bodova uništavanje novca.

5. The Busiest Morgue On The Mexican Border (Najpretrpanija mrtvačnica na meksičkoj granici)

Priča o mrtvačnici Pima County Medical Center u Tucsonu, Arizona u koju se dovoze sva tijela nesretnih mekičkih emigranata koji nisu uspjeli dosegnuti američki san. Svake godine kroz mrtvačnicu prođe 2.000 tijela od kojih se 800 nikada ne identifikuje.

4. Adventures in Nollywood (Nollywoodske avanture)

Vjerovatno ste čuli za Hollywood i Bollywood, ali prava zabava je u Nigerijskom Nollywoodu. Nigerijski filmaši ne gube vrijeme, film u prosjeku nastaje tri dana, a Nollywood sedmično izbacuje oko 40 novih naslova.

Ekipa Vocativa je otputovala u Nigeriju sa gotovim scenarijem i iz prve ruke je učestvovala u trodnevnom snimanju niskobudžetne drame. Kako je to izgledalo saznajte na sljedećem linku.

5. The House Where China’s Babies Are Abandoned (Kuća napuštenih beba u Kini)

Iako izgledaju kao Barbie kućice, roze boje sa slikama srca i cvetova, unutrašnjost ovih kuća nije nimalo ružičasta. Raspoređene po cijeloj Kini ove kuće služe kao centri u koje roditelji mogu ostaviti svoju neželjenu djecu. Kuće su nastale kao projekat kineske vlade da spriječi ogroman porast čedomorstva. Umjesto da djecu ostavljaju na ulici ili ubijaju, roditelji ostavljaju bebe u kućama iz kojih se djeca prosljeđuju u sirotišta.

Najčešći razlozi ostavljanja novorođenčadi su siromaštvo ili bolesti ili invalidnosti kod djece.

2. The Village Of Stolen Kidneys (Selo ukradenih bubrega)

Priča o ekstremno siromašnim stanovnicima Nepalskog sela Hokshe. Od 300 stanovnika 70 ih je prodalo bubrege na nagovor prevaranata.

U selo bez struje i škole jedan dan su došli gradski prevaranti i medicinari, te obećali basnoslovne svote novca svima koji se odreknu organa. Uz to su koristili i užasne laži o ljudskoj anatomiji, a ako ni to nije prolazilo dolazile su i ucjene. U ovom kratkom dokumentarcu upoznajte jadnike iz Hokshea i poslušajte njohovu priču o tome kako sirotinja sve više služi kao banka organa za bogataše.

1. Slumdog Editor (Urednica iz indijskog predgrađa)

Inspirativna priča o novinama Balaknama iz indijskog New Delhija koje vode djeca. Svi novinari su stari između 14 i 16 godina i za razliku od vršnjaka u bogatim zemljama koji se bave tračevima o poznatim osobama i drugim trivijalnim sitnicama, klinci iz Balakname se bave ljudskim pravima i statusom svojih vršnjaka u prljavim i bezperspektivnim slumovima pretrpane indijske metropole.

Listverse.com / eTrafika.net – Nikola Bačić

Napiši komentar