fbpx

Američka akademija filmske umjetnosti i nauke je dosad “Oscare” za najbolje u svijetu filmske industrije dodjeljivala 87 puta, a prva dodjela održana je daleke 1929. godine.

“Gospodar prstenova: Povratak kralja”, “Titanik”, te “Ben Hur” su tri filma s ukupno najviše osvojenih “Oscara” – po 11 svaki. Odmah potom slijedi “Priče sa zapadne strane” iz 1961. godine sa 10 osvojenih “Oscara” od ukupno 11, za koliko je bio nominovan.

“Titanik”
Tema filma je romantična priča o bogatoj djevojci i siromašnom momku, koji se susreću i zaljubljuju na “nepotopivom brodu”, dok posada broda žuri da obori dotadašnji rekord u putovanju preko Atlantika, ali im je na put stala santa leda. “Titanik” je dobio 11 “Oscara”, a među njima i nagradu za najbolji film, ali nije pokupio nijedan zlatni kipić za glumu, a u kategoriji najboljeg scenarija nije čak bio ni nominovan.

Podrži eTrafiku

“Ben Hur”
“Ben Hur” je američki istorijski film iz 1959. godine, kojeg je režirao Vilijam Vajler. Snimljen je po romanu Lua Volisa. Film govori o bogatom Jevreju Judi Ben Huru, kojeg je njegov rimski prijatelj Mesala poslao u roblje. Film je osvojio četiri “Zlatna globusa” i 11 “Oscara”. “Ben Hur” nije pobijedio samo u kategoriji najboljeg scenarija, a osvojio je oba “Oscara” u glumačkim kategorijama.

“Povratak kralja”
“Gospodar prstenova: Povratak kralja” je treći dio fantastične filmske trilogije reditelja Pitera Džeksona snimljen 2003, a zasnovan na romanu Dž.R.R. Tolkina. Film je osvojio 11 “Oscara” i četiri “Zlatna globusa”, mada su neki kritičari prigovarali da borbu dobra i zla predstavlja isuviše pojednostavljeno. Jedna od tema priče je zloupotreba moći i rast iracionalne, slijepe mržnje u pojedincu. Film je osvojio “Oscara” za najbolji adaptirani scenario, ali među 11 nominacija nije bilo onih glumačkih.

“Priča sa zapadne strane”
“Priča sa zapadne strane” je jedan od najboljih filmskih mjuzikala svih vremena i pravo kinematografsko remek-djelo. Natali Vud i Ričard Bejmer mladi su ljubavnici koji proživljavaju sudbinu Romea i Julije među zaraćenim bandama Njujorka. Osvojio je 10 “Oscara”.

“Gigi”
“Gigi” je muzički film snimljen 1958. u režiji Vinsenta Minelija. Scenario je napisao Alan Džej Lerner, koji se temelji na istoimenom romanu iz 1944. autorke Kolete. Radnja se dešava u Parizu na prelasku iz 19. u 20. vijek. Dobio je devet nominacija za “Oscara” i isto toliko zlatnih kipova.

“Posljednji kineski car”
“Posljednji kineski car” je biografski spektakl Bernarda Bertolučija iz 1987. o Pu Jiu, posljednjem caru Kine. Pu Ji je prikazan kao marioneta misterioznih i snažnih sila, bilo kao car bilo kao ratni zločinac. U glavnoj ulozi nastupio je Džon Lone. Bio je to prvi dugometražni film kojem je kineska vlada dopustila snimanje u Zabranjenom gradu. Nominovan je u devet kategorija za “Oscara” i isto toliko nagrada je i osvojio.

“Engleski pacijent”
“Engleski pacijent” je ratna romantična drama iz 1996, koju je režirao Entoni Mingela. Ovaj film predstavlja adaptaciju istoimenog romana Majkla Ondatšija s Rejfom Fajnsom i Kristin Skot Tomas u glavnim ulogama. Nominovan je u 12 kategorija, a dobio je devet nagrada.

“Prohujalo s vihorom”
“Prohujalo s vihorom” je američki film iz 1939. koji je baziran na istoimenom romanu Margaret Mičel. Film je režirao Viktor Fleming, a glavne uloge igraju Klark Gejbl, Vivijen Li, Lesli Hauard i Olivija de Hevilend. Nominovan je u 13 kategorija za “Oscara”, a osvojio ih je osam.

“Odavde do vječnosti”
“Odavde do vječnosti” je filmska ratna drama iz 1953. snimljena po istoimenom romanu Džejmsa Džounsa. Film je režirao Fred Zineman, a u glavnim ulogama su Bert Lankaster, Montgomeri Klift, Debora Ker, Dona Rid i Frenk Sinatra. U godini emitovanja nominovan je u 13 kategorija, ali je dobio samo osam “Oscara”.

“Na dokovima Njujorka”
Posljednji  na listi od najboljih 10 je film iz 1954. godine “Na dokovima Njujorka”. Riječ je o američkom filmu iz 1954. godine, koji je režirao Elija Kazan. Glavne uloge igraju Marlon Brando i Karl Malden. Od 12 nominacija osvojio je osam nagrada.

Nezavisne.com

Napiši komentar