fbpx

Nismo se pošteno ni odmorili od Nove godine, a prva tri mjeseca 2015. su već iza nas. Globalna TV produkcija odavno nije bila ovako aktivna, a javnim i kablovskim proizvođačima TV sadržaja sve oštriju konkurenciju čine online streaming servisi pout, netflixa, amazona i yahoo-a.

Etrafika čitaocima donosi preporuke najboljih serija koje smo dosad pogledali u 2015. godini.

5. Man seeking woman (FX)

Podrži eTrafiku

Kanadski glumac Jay Baruchel publici poznat kao jedan od glavnih likova u američkoj apokaliptičnoj hit komediji iz 2013. godine “This is the end” predvodi glumačku postavu u grotesknoj antiromantičnoj komediji o luzeru koji, nakon što ga u prvoj epizodi ostavi djevojka, prolazi kroz agoniju ponovnog otkrivanja komplikovanih muško-ženskih odnosa. Pritom prolazi kroz hrpu nadrealnih scena i pretjeranih metafora koje će shvatiti samo oni koji su se našli u sličnoj situaciji. Serija je bazirana na istoimenoj knjizi mladog hit autora Simona Richa. Uprkos osrednjoj gledanosti mreža je obnovila seriju za drugu sezonu.

4. The last man on earth (FOX)

Projekt američkog komičara Willa Fortea, najpoznatijeg po nastupima na Saturday night liveu i autorskog dvojca odličnog kinohita Lego Movie, Phila Lorda i Christophera Millera odlična je komedija sa originalnom premisom- “Šta bi se dogodilo da prosječni Amerikanac ostane zadnji čovjek na svijetu?” U svakoj epizodi gledatelja očekuju brojna iznenađenja koja ne želimo kvariti, samo ćemo reći-pogledajte.

635571134993545061-Last-Man-on-Earth-Will-Forte

The last man on earth (FOX)

3. Unbreakable Kimmy Schmidt (Netflix)

Nova serija briljantne Tine Fey, scenaristice i voditeljice hit serije 30 rock bila je odbijena od NBC-a da bi projekt otkupio online streaming servis netflix, najpoznatiji po sjajnoj seriji House of cards sa Kevinom Spaceyem. U glavnoj ulozi je simpatična Ellie Kemper poznata po ulozi Erin u US verziji serije The office.

Nakon što provede 15 godina u podzemnom bunkeru čekajući apokalipsu kao članica kulta (odličan John Hamm iz serije Mad men kao ludi prorok) sa još tri žene, Kimmy Schmidt se preseljava u New York i pokušava započeti novi život. Tu nailazi na puno živopisnih likova i zabavnih situacija. Jane Krakowski nakon 30 rocka opet briljira u ulozi bogate gazdarice.

3227080_jpg-r_x_600-f_jpg-q_x-xxyxx

 Unbreakable Kimmy Schmidt (Netflix)

2. Better call Saul (AMC)

Svojevrsni nasljednik i spin off briljantnog Breaking bada, Better call Saul prati snalažljivog odvjetnika Jimmyja McGilla (kasnije će promijeniti ime u Saul Goodman) i njegove skromne početke prije upoznavanja sa Walterom Whiteom, legendarnim Heisenbergom. Prije premijere bilo je puno skepse, jer nije lako uskočiti u cipele serije koju su i publika i kritika uzdigli na pijedestal. Srećom, već u prvih nekoliko epizoda ekipa serije je pokazala da će Saul, iako tehnički izgleda slično kao i BB, dijeliti lokaciju radnje – Novi Meksiko, i nekoliko harizmatičnih likova sa BB sasvim solidno stajati sam za sebe. Zadovoljstvo mreže, gledalaca i autora dokazuje i već dogovorena druga sezona.

141201better-call-saul1

Better call Saul (AMC)

1. Fortitude (SKY-UK/ PIVOT-US)

Nije čudno ako niste čuli za ovu seriju. Ušla je na mala vrata, nekako bez velikih očekivanja i oborila s nogu svakog ljubitelja dobre TV misterije. Radnja je smještena na nadrealni i bajkoviti arktik, u malo fikcionalno mjesto zvano Fortitude. Stanovništvo je izmiješano, od Skandinavaca preko Britanaca i Amerikanaca i svi oni odrađuju tačno određen posao i ulogu kako bi mjesto besprijekorno funkcioniralo. Nema zločina, nema napuštanja rutine do ubistva profesora Stoddarta potkraj prve epizode. Ono što gledaoca očekuje nakon toga najbolje bi se moglo opisati kao ledeni Lost pomiješan sa Twin peaks. Ogroman broj misterija isprepleten sa ljudskim pričama, skandalima i prevarama u ledom okovanom gradiću čini ovu seriju definitivnim “must watch” sadržajem za svakoga ko se smatra ljubiteljem dobrih serija. Glumačku postavu predvodi za oscara nominovani Stanley Tucci, legendarni sir Michael Gambon, Christopher Eccleston, i Sofie Gråbøl, poznata po glavnoj ulozi u još jednoj legendarnoj seriji – danskom Forbrydelsenu.

Fortitude-Banner

 Fortitude (SKY)

eTrafika.net- Nikola Bačić

Napiši komentar