fbpx

Pored studija novinarstva na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci, Ljiljana Švraka (23) iz Gradiške ima talenta za ples, te želi dobiti trenersku licencu kako bi još više uticala na razvoj plesa u svom gradu i državi, a sudeći prema broju nagrada i priznanja koje je do sada osvojila, na dobrom je putu da to i ostvari.

U našoj zemlji je svakim danom sve više ljudi koji na razne načine pokazuju neke svoje talente, kojima žele da se još više razviju i izađu iz prosjeka u kojem se nalazi većina ljudi. Jedna od njih je i Ljiljana, koja kaže da je ples njena prva ljubav, kojom se bavi oko šest godina. Trenutno radi kao asistentkinja i pomoćnica trenera u Plesnom studiju “Dance Step” u Gradišci, a takođe je i aktivna plesačica. Upornim radom i talentom koji posjeduje postigla je mnogo toga u plesu, ali ne želi tu da stane. Voljela bi da jednog dana  članovima kluba približi plesnu umjetnost na najbolji mogući način, da oslobode svoju kreativnost.

Njena prvobitna želja je bila da postane gimnastičarka ili da upiše muzičku školu, pa se iz svega toga i rodila ljubav prema plesu. Nažalost, ni jedno ni drugo nije bila u mogućnosti da upiše, tako da je, kako kaže, sasvim slučajno završila u plesnom studiju. Prve plesne korake započela je u srednjoj školi 2008. godine u plesnom studiju “Dance Step” u Gradišci, gdje je pohađala časove hip-hop-a, a kasnije i jazz dance-a, kod trenerice i koreografkinje Vere Božić. Ljiljana ističe da joj se toliko svidjelo da je sama skupljala novac za članarinu, pola roditelji, a pola ona uštedi, samo da je ne bi ispisali. Najveća vrijednost plesa za nju je to što kroz pokrete, odnosno tijelom može izraziti svoja osjećanja, pokazati svoju kreativnost, pronaći prijatelje i podršku.

Podrži eTrafiku

“Ples nema granicu niti jezičke barijere. On je svuda oko nas, prisutan je u ljudskom društvu i civilizaciji od samog početka življenja. Plesom se razumijemo kroz pokrete bez ijedne izgovorene riječi, putem koga prenosimo osnovne vrijednosti – ljubav, stvaralaštvo i zajedništvo. Na početku mi je bio hobi i ostvarenje mojih želja, što sam od malih nogu i željela. A sad je postao sastavni dio mog života, kao posao koji uživam raditi”, navodi ona.

Sve je počelo od trenutka kada ju je poslije prvog treninga trenerica pohvalila, te rekla da posjeduje talenat i da nastavi da se trudi. Poslije toga, cilj joj je bio da izađe iz sjenke stidljive i povučene djevojčice, da iznenadi samu sebe.

“Desilo se da sam iznenadila sebe, a pogotovo ostale. Poslije prvog javnog nastupa u Domu kulture Gradiška, svi moji poznanici su bili iznenađeni kad su me vidjeli, jer nisu znali da sam počela plesati. Reakcije su bile iznenađujuće pozitivne, kako od strane mojih roditelja, prijatelja, tako i od ostalih. Poslije prvog javnog nastupa, većina je zaustavljala moje roditelje i pitala ih da li sam stvarno to ja, otkud ja u plesnom svijetu jer su me znali kao povučenu osobu”, dodala je Ljiljana.


Učestvovala je na raznim takmičenjima kao solo, duo, trio i sa grupom i osvojila je mnoga priznanja od kojih izdvaja:

XI Novogodišnji plesni maraton, Banja Luka – street show grupa odrasli – 1.mjesto

XI Novogodišnji plesni maraton, Banja Luka – hip-hop duo odrasli – 3.mjesto

Bijeljina dance festival open cup BIH – hip-hop mala grupa odrasli – 3. mjesto

Bijeljina dance festival open cup BIH – hip-hop duo odrasli – 3. mjesto

Bijeljina dance festival open cup BIH – street show grupa odrasli – 1. mjesto

Bijeljina dance festival open cup BIH – open trio odrasli – 1. mjesto

II Budva Europe Dance Festival – hip-hop solo odrasli – 6.mjesto

II Budva Europe Dance Festival – hip-hop grupa odrasli – 3.mjesto

Winter open Banja Luka – hip-hop solo odrasli – 3. mjesto

Winter open Banja Luka – street dance mala grupa odrasli – 1. mjesto

Turnir ProDance Challenge, Mostar – hip-hop solo odrasli – 2. mjesto

Turnir modernih plesova LDF 2012 i Državno prvenstvo BiH u street dance-u, Jajce – hip-hop solo odrasli – 3. mjesto

Turnir modernih plesova LDF 2012 i Državno prvenstvo BiH u street dance-u, Jajce – street show grupa odrasli – 1. mjesto

I Kup RS u sportskom i modernom plesu, Srbac – hip-hop duo odrasli – 1. Mjesto

I Kup RS u sportskom i modernom plesu, Srbac – hip-hop solo odrasli – 1. mjesto

Winter open Banja Luka – hip-hop solo odrasli – 1. mjesto


Što se tiče hip-hop scene, Ljijljana ističe da je ona slabo razvijena kod nas i dodaje da je mali broj onih koji pripadaju tom pravcu kulture, kako što se tiče muzike i plesa, tako i samog tog načina života. Za ples kaže da u Gradišci nemaju sponzora koji bi im obezbijedio put ili odjeću, sve troškove snose sami, tako da se morala najviše oslanjati na porodicu. Najveći plesni uzor joj je njena trenerica koja je naučila svemu. Edukuje se na brojnim plesnim radionicama i uči od poznatih i priznatih imena plesne scene svih plesnih stilova. Svi oni su joj inspiracija i uzor, ali pored njih idol  joj je i Nika Kljun kod koje još uvijek nije imala prilike da pohađa časove.

ljiljana 3

Plesni studio u kojem radi uveliko podržava humanitarne nastupe. Do sada su se odazivali na sve humanitarne događaje na koje su bili pozvani, a nekoliko puta bili su i organizatori istih. Predsjednik i koreograf plesnog studija Vera Božić, već nekoliko godina prezentuje plesnu umjetnost kroz razne manifestacije, a jedan od takvih je i Svjetski dan plesa koji se obilježava svakog 29. aprila. Zajedno sa njom pripremaju njihove članove, od najmlađih do najstarijih, za taj nastup koji se u Gradišci ove godine održava po treći put. Ovo je jedan od projekata, za koji se svake godine trude da budu što bolji i da postane tradicija u njihovom gradu.

“Ono čime bih se pohvalila jeste da već nekoliko godina plesni studio učestvuje na Požeškom plesokazu – međunarodnom festivalu plesa koji se svake godine održava u Požegi, na kojem nam uvijek bude lijepo i vratimo se puni pozitivne energije, znanja i iskustva i novih prijateljstava. Takođe, oni su nam gosti na našem dječijem plesnom programu. Pošto studiram novinarstvo, jedan od ciljeva je i da još više kroz medije proširim ples i upoznam ostale sa ovom predivnom umjetnošću”, istakla je ona.

S obzirom na tešku situaciju u zemlji i veliki broj mladih koji napuštaju zemlju, ona ističe da bi otišla kada bi joj se ukazala prilika, ali samo kako bi postigla nešto više i vratila se sa boljim i kvalitetnijim znanjem. Mladim ljudima koji tek počinju da se bave plesom poručuje da nikada ne odustaju, ma koliko im bilo teško.

“Uvijek se mogu vratiti kući ako im se ne svidi, ali ako ostanu u svoja četiri zida i gledaju samo ravno i ne pokušaju ništa, nikad neće saznati niti otkriti nešto novo. Proširite vidike, otkrijte i drugu stranu. Kod mene nije nikad bilo odustajanja, i kad drugi govore da odustanem, jednostavno samo šutim, klimnem im glavom i nastavim dalje. Biti plesač kod nas je jako težak i nezahvalan posao, ali ne postoji bolji posao nego onaj koji uživaš raditi”, zaključila je Ljiljana.

Tekst nastao u sklopu projekta “Može i drugačije”, koji finansira Fondacija SHL, a glavni partner je Hypo Alpe Adria banka.

eTrafika.net – Erna Duratović

Napiši komentar