fbpx

Kako bi promovisali žene u umjetnosti, Helsinški parlament građana Banjaluka organizovao je večeras u banjalučkom kafiću Žiža izložbu radova šest mladih umjetnica. Fotografije, grafike, video radove i poeziju predstavile su Nina Sladojević, Mila Panić, Saša Tatić, Arijana Šuman, Nataša Jovanić i Borjana Mrđa.

Neobičan naziv izložbe „Pegla. Čokolada. Depilacija.“ ustvari je naziv pjesme Borjane Mrđe, a Ivana Stanković iz Helsinškog parlamenta rekla nam je da je njihova namjera afirmacija žena u umjetnosti.

„Ovo je još jedna od aktivnosti projekta ‘Ženska strana politike’, koji radimo od 2011. godine. Kroz projekat je organizovano više događaja kroz koje je promovisano više različitih žena iz različitih oblasti . Decembar mjesec posvećen je ženama u umjetnosti i tim povodom smo tokom njega radili intervjue sa umjetnicama“, kaže ona za eTrafiku.

Podrži eTrafiku

Nina Sladojević izložila je seriju od 11 fotografija.

„Zamolila sam svoje prijateljice i poznanice da na svom licu iscrtaju dio koji ne vole i koji bi promijenile. Radovi se mogu pogledati tokom narednih sedam dana u kafiću Žiža, gdje su i fotografije Arijane Šuman i video rad Mile Panić. Na spratu su izložene grafike Nataše Jovanić i video rad Saše Tatić“, rekla nam je Nina.

Video rad umjetnice Mile Panić bavi se socio-psihološkim uticajem. Naime, video je baziran na slučajnoj poznanici koja joj je pričala o svom nekadašnjem životu i poznanstvu sa Karađorđevićima.

„Ja sam u tome našla interesantnu poveznicu, kako ona na neki način još uvijek živi u prošlosti, kao neka groteska izvučena iz prošlosti i prenesena u sadašnjost“, objašnjava nam Mila svoj rad.

Nataša Jovanić izložila je pet grafika većeg formata, koje su nastavak njenog rada sa četvrte godine Akademije umjetnosti.

„Na trećoj godini sam krenula sa stilizovanim potretom, da bi to prešlo u destrukciju. Destruišem portret do samih granica prepoznatljivosti i on polako prelazi u asocijativnu atmosferu u kojoj se taj portret polako gubi“, kazala je ona.

Izložba je za posjetioce otvorena narednih sedam dana. izlozba_hpg_ziza_2 izlozba_hpg_ziza_3 izlozba_hpg_ziza_4

eTrafika.net – Vanja Stokić

Napiši komentar