fbpx

Izložbu fotografija Nenada Maleševića „Dokumenti / Uvod u studiju prestajanja“ otvorio je večeras u Muzeju savremene umjetnosti RS filozof i teoretičar umjetnosti iz Beograda Jovan Čekić.

On je tom prilikom rekao da je dobro imati intimnu analizu i dokumentovanje nečega što je prošlo, uz kombinovanje sa svojim sjećanjima.

“Svi to radimo, a ono što mi je zanimljivo jeste da bismo trebali imati jedan novi odnos prema budućnosti. Danas se čini kao da nam je neka mašina isjekla budućnost, pa su nam ostala samo sjećanja”, rekao je dr Čekić.

Podrži eTrafiku

U prostoru Muzeja izloženo je 58 fotografija iz različitih ciklusa, koje obuhvataju period od 2004. do 2014. godine. Autor Nenad Malešević nam je rekao da mu je drago što izlaže u Banjaluci, jer je tu proveo svoje studentske dane.

“Znači mi što imam izložbu ovdje jer sam u ovom gradu završio fakultet prije tačno 10 godina, to je dobar period da se pogleda unazad i odredi šta će ubuduće biti zanimljivo za rad. Fotografije su heterogene po motivima, neka filmičnosti prizora bila je presudna za njihovo izdvajanje iz cjeline. Svako ko gleda može prepoznati šta je njemu zanimljivo u pojedinačnom kadru, one su bliske onome ko gleda i ko fotografiše”, kazao nam je on o svojim radovima.

Ovi radovi predstavljaju unikatan dnevnik koji je umjetnik vodio, a obuhvataju cikluse Doba obnove, Za Geteov pogled, Donau, Die Pflanzen….

Nenad Malešević rođen je u Sarajevu, a u Banjaluci je diplomirao grafiku na Akademiji umjetnosti. Magistrirao je u Beogradu, a radi kao profesor grafičkog dizajna na Slobomir P Univerzitetu. Autor je brojnih tekstova iz teorije umjetnosti i teorije medija.

malesevic_izlozba_1 malesevic_izlozba_2  malesevic_izlozba_4  malesevic_izlozba_6 malesevic_izlozba_7

eTrafika.net – V. Stokić, Foto: G. Terzić

Napiši komentar