fbpx

Mlade umjetnice Olja Pristaš i Nataša Konjević izložile su večeras svoje radove u sklopu druge izložbe Apartman. Kao i prvog puta, izložba je organizovana u privatnom stanu, a večeras je odabrana lokacija iznad kafića Žiža u Banjaluci.

Cilj Apartmana jeste popularizacija savremene umjetnosti, te prepoznavanje potreba umjetnika za novim načinom izražavanja, drugačijim medijima i prostorima za izlaganje. Apsolventinja slikarstva u Banjaluci Olja Pristaš rekla nam je da se njeni izloženi radovi bave odnosom dizajna i slikarstva.

“Početna ideja mi je zanimanje mog oca, koji je stolar, ja pokušavam nastaviti tradiciju iz moje kuće kroz svoju profesiju. Tu je i moja želja da uskočim u tradicionalno muški profesionalni identitet”, priča nam mlada umjetnica, te dodaje da joj se dopada izlaganje u privatnim prostorima, jer je atmosfera intimnija.

Podrži eTrafiku

“Sami stanovi su uvijek zanimljivi, rad je potpuno drugačiji nego u galerijskom prostoru, dobija intimnu i zatvorenu notu. Ovdje se odmah vidi koliko su radovi kvalitetni. Kada se uđe u galeriju, eksponati se odmah smatraju umjetnošću, ali možda se ne bi tako činili kada bi se stavili u privatni prostor.”

Nataša Konjević izložila je 11 ilustracija, koji predstavljaju svojevrsan dnevnik koji oslikava njena raspoloženja i razmišljanja.

“To su svakodnevni momenti zabilježeni kao ilustaracije. Stan je diktirao da ih bude malo i da to budu minijature, što je jako dobro jer je doživljaj svega toga još intimniji”, kaže ona, dodajući da izložbe u stanovima nisu svakidašnje i da joj znači to što je dio jednog takvog projekta.

“Ovo je bilo potrebno Banjaluci, jer znamo koliko je teško doći do izložbenog prostora. Mislim da su stariji ljudi i dalje skeptični kada su u pitanju mladi ljudi, nemaju dovoljno povjerenja u to što nove generacije stvaraju.”

Tokom prve izložbe koja se organizovala prije dva mjeseca, posjetioci su imali priliku vidjeti radove Saše Tatić, Mile Panić, Selme Selman, Nikole Kekerovića i Ninoslava Kovačevića. Svaki put Apartman promoviše nove umjetnike na novoj lokaciji, a plan je da se izložbe sele i u druge gradove. apartman2_bl_2 apartman2_bl_3  apartman2_bl_7  apartman2_bl_9

eTrafika.net – Vanja Stokić

Napiši komentar