fbpx

Svirajući swamp rock grupa “Početni entuzijazam” iz Stoca unijela je pravo osvježenje na našu muzičku scenu. Nedavno je objavljen spot za njihovu pjesmu “Nevrijeme”, a kada smo ih upitali je li im dosta blatnjavih drumova, munja i gromova, odgovorili su nam stihom iz pjesme koju tek planiraju snimiti – “Kažu, nekada prije bilo je bolje / ja samo sviram blues”.

“Početni entuzijazam” čine Nedim Zaklan (bubnjevi), Nedžad Zaklan (bas) i Ale Puzić (gitara i vokal), trojica muzičara koji su sarađivali tokom proteklih 15 godina.

“Dio tog vremena smo, zajedno i pojedinačno, pored ostalog poklonili i istraživanju različitih muzičkih pravaca u popularnoj muzici. Sa godinama je došlo iskustvo, formirao se odgovarajući ukus i iskristalisao senzibilitet. A pratila nas je i sreća, budući da smo za relativno kratko vrijeme, kroz djelovanje u sastavima ‘Black Chicken Leg’ i ’44 Boogie’, uspjeli stvoriti okvir koji nam je omogućio izvođenje muzike koju volimo uz odgovarajući feedback publike. Naposlijetku, koncem 2013. godine dogodio se i ‘Početni entuzijazam’, koji se zapravo formirao oko tekstova našeg prijatelja Igora Borozana, akademskog kipara iz Stoca. Stihovi su nas osvojili na prvo čitanje i tako je krenulo”, priča nam Ale Puzić.

Podrži eTrafiku

Iako sva trojica potiču iz istog grada, trenutno su fizički razdvojeni, što znatno otežava rad grupe. Nedim živi u Sarajevu, Nedžad radi kao tonski inžinjer na kruzeru pa je odsutan osam mjeseci godišnje, dok je Ale još uvijek u Stocu, ali zbog posla često putuje.

“Ipak, budući da smo nepopravljivi ‘entuzijasti’ uspijevamo odvojiti vrijeme za probe, snimanje, role u spotovima… Uspijevamo čak i uživati u čitavom procesu i iskreno se nadamo se da će naša potencijalna publika upravo to i osjetiti. Zbog pomenutih okolnosti, a dobrim dijelom i zbog želje da damo sve od sebe, izabrali smo koncept izbacivanja singlova koje će pratiti video spotovi. Na kraju planiramo izaći sa nosačem zvuka. I svakako, namjera nam je istrajati”, govori Puzić u intervjuu za eTrafiku.

Trenutno završavaju treći singl “Prazan i siv”, za koji se nadaju da će krajem godine dobiti i spot. Narednih mjeseci u planu je snimanje još tri pjesme koje će se naći na albumu “Nevrijeme”.

“Pored toga što imamo plan za očuvanje entuzijazma članova sastava, kao i poseban plan kojim su obuhvaćeni svi oni koji se usude naše pjesme odvrtiti do kraja, otkrit ću vam da postoji i tajni plan koji podrazumijeva širenje entuzijazma na regionalnom nivou. Detalje vam, naravno, ne mogu otkriti.”

Kada smo ga upitali koliko je ograničavajuće (ili možda inspirativno) baviti se muzikom u malom mjestu kakav je Stolac, rekao nam je da život u malom mjestu ima svoje prednosti i nedostatke.

“Produkcija muzike danas, za razliku od nekih prošlih vremena, nije nužno povezana sa velikim izdavačima i producentskim kućama. Tehnologija izrade zvučnog zapisa i tokovi njegove prezentacije koji su se krajem milenija smatrali alternativnim već su odavno su duboko ‘zagazili’ u vode mainstreama. I tu se opet vraćamo na prednosti i nedostatke. Trudim se da iskoristim prednosti. A nedostataka će uvijek biti. Nadam se i inspiracije.”

Naziv svoje grupe Ale je opisao sljedećim riječima:

“Živimo u vremenu, a pogotovo u prostoru, u kome se entuzijazam uglavnom vezuje za djecu, frikove i luzere. U percepciji prosječnog stanovnika balkanskih prostora isti se, naročito onaj početni, opisuje otprilike kao kratkotrajna euforija nakon koje obavezno slijedi duboka depresija. Besmisleni napor duha i tijela koji ne donosi ništa osim ličnog razočarenja i podsmijeha okoline.”

Dok sa nestrpljenjem čekamo nove pjesme, nadamo se da će plan za očuvanje entuzijazma ove trojice muzičara zaista uspjeti. Njihove pjesme su jednostavne i pitke, a nemoguće je poslušati ih samo jednom. Želimo im mnogo sreće u daljem radu, a vama preporučujemo da ih pratite putem FB stranice, kako vam ne bi promakle novosti u vezi njihovog rada.


(eTrafika – Vanja Stokić)

Napiši komentar