fbpx

Neobična izložba pod nazivom “Apartman” otvorena je večeras u Banjaluci u jednom privatnom stanu, sa ciljem da se prepozna potreba umjetnika za novim načinom izražavanja, te drugačijim medijima i prostorima za izlaganje.

U stanu u ulici Dr Mladena Stojanovića okupili su se prijatelji, poznanici i kolege umjetnici pet autora koji su izložili svoje radove. Okupljeni su imali priliku vidjeti djela Saše Tatić, Mile Panić, Selme Selman, Nikole Kekerovića i Ninoslava Kovačevića.

Učesnica i organizotorka Mila Panić rekla nam je da se radi o iznajmljenom stanu koji učesnici izložbe koriste kao atelje, te da su svi izloženi radovi nastali upravo pod tim krovom.

Podrži eTrafiku

“Toplina ovog prostora je u tome što je ovo umjetnički atelje. Svi učesnici ovog projekta rade i borave ovdje, tako da je većina ovih radova nastala pod ovim krovom i u duhu ove prostorije. Odlučili smo da ti radovi prvi put budu izloženi ovdje gdje su i nastali, da bi to bio jedan adekvatan način predstavljanja. Promovišemo samoinicijativnost mladih umjetnika i voljeli bismo da i drugi umjetnici započnu slične projekte, gdje bi tražili drugačija rješenja za izložbe. Vrlo interesantnije bi izgledalo da se izložbe dešavaju na drugačijim mjestima a ne samo u zvaničnim galerijama i muzejima”, rekla nam je ona.

Večeras su se okupili ljudi koji ih lično poznaju, a organizatori su i očekivali da se niko nepoznat neće usuditi doći u privatan stan na ovakvo dešavanje.

“Za prvi put nam je tako nešto i bilo u cilju, kako bi oni raširili informaciju svojim drugim prijateljima kako bi i oni došli naredni put. Planiramo nastaviti dalje sa izložbama, već smo u pregovorima za neke druge prostore. Mislimo da će nam ovaj pilot projekat otvoriti vrata za neke druge prostore koji se iznajmljuju u gradu ili stanove drugih umjetnika”, kaže Panićeva, koja je predstavila svoj rad “Umjetnički pedigre”.

“On predstavlja jedno razloženo porodično stablo umjetnice, odnosno mene. Tu se mogu detaljno vidjeti umjetničko porijeklo, ko se čim u njenoj porodici bavi, ko od njih učestvuje u kom umjetničkom radu. To pokazuje odakle umjetnica, odnosno ja crpim ideje za svoje radove. To je određena samoanaliza svojih radova i sebe, vidjela sam koliko porodica i porodični život utiče na moje radove”, objašnjavam nam mlada umjetnica.

Učesnica i organizotorka izložbe Saša Tatić rekla nam je da su odlučili da organizuju ovakvu izložbu za lokalnu publiku jer su dobili potvrdu sa internacionalne strane da su njihovi radovi vrijedni prikazivanja. Ona je večeras predstavila fotografije i video.

“Radove koje sam izložila večeras selektovala sam iz nove serije radova koju sam pokrenula. Oni se bave tijelom kao osnovom. Tu su fotografije kao fotodokumentacije moje akcije u kojoj su učestvovali moji prijatelji i članovi porodice. Oni se baziraju na tijelu kao osnovi, koje zadaje crtež koji stvaram na osnovu šeme koja mi je zadana. U ovim radovima sam radila na području leđa, kao jednom od najvećih površina tijela i daje mogućnost uviđanja individualnosti svakog crteža. Povezujem mladeže i stvaram određenu formu koja na kraju rezultira crtežom. Svaki je individualan i jedinstven na svoj način”, kaže ona, te dodaje da je u video radu intervenisala na vlastitom licu, kako bi prikazala mnoštvo varijacija koje je moguće izvršiti. Tačnije, moguće je uraditi više crteža na osnovu jednog jedinstvenog rasporeda mladeža, koji je ujedno i nepromjenjiv.

Vrata ovo malog ateljea otvorena su za posjetioce do 22 časa, zato požurite u ulicu Dr Mladena Stojanovića 26a i pogledajte ove zanimljive radove.

apartman_izlozba_1 apartman_izlozba_2 apartman_izlozba_3 apartman_izlozba_4 apartman_izlozba_6 apartman_izlozba_7 apartman_izlozba_8

eTrafika.net – Vanja Stokić

Napiši komentar