fbpx

Modni događaj koji je zasigurno postao brend glavnog grada BIH je Sarajevo Fashion week koji je protekle sedmice održan u Domu mladih. Svoje kolekcije su predstavili vodeći brendovi kako Bosne i Hercegovine tako i regiona.

Pored zanimljivih kreacija poglede su mamile i prelijepe manekenke.  Jedna od najzapaženijih je bila mlada Irma Rukavina, koja je poslije godinu dana ponovo stala na pistu. Ona je pristala da za naš portal govori o svom, kako poslovnom, tako i privatnom životu.

Uvedi nas u priču o sebi, kako je sve krenulo, gdje su napravljeni prvi manekenski koraci?

Podrži eTrafiku

Sve je počelo tako što sam dobijala sa strane komplimente i pitanja da li se bavim manekenstvom i da bi trebala, dok je meni tad sve to bilo daleko, jer nisam ni razmišljala o tome. Međutim, nakon nekog vremena zamislila sam se kako bi bilo da počnem i da ne mogu svi pogriješiti ako mi to govore. Počela sam se raspitivati o agencijama, kako sve to funkcioniše, i prvi put kada sam otišla na razgovor u agenciju Mirjane Deak sa svojom majkom. Bila sam jako uzbuđena i u sebi sam molila Boga da prođem da počnem ići na probe za obuku, gdje sam i napravila prve korake. Prvi put kada sam stala na pistu uz reflektor osjetila sam nešto što do tada nisam i imala sam jaku tremu ali sam i odmah bila ispunjena.
Vrijeme je odmicalo, a ja sam postajala svjesna svog izgleda, talenta i odlučila da gradim karijeru.

Koliko je, i da li je u BiH razvijena modna industrija?

Mislim da je sada na zavidnom nivou, u odnosu na period prije pet, šest godina. Sada sve djevojke, kao i muškarci, žele da izgledaju lijepo i zavodiljivo, kako zbog sebe, tako i zbog drugih. Naravno, treba se još mnogo raditi da bi se mogli porediti sa velikim gradovima mode, ali ipak svi smo svjesni današnje situacije i da jedan pojedinac ne može promjeniti cijelu državu i narod tako da je moda ostala na nekom od predzadnjih stvari na koje ljudi misle.

Tvoj komentar na predrasude da su manekenke glupe?

Svaki pojedinac misli različito. Voljela bi da dokažem da sve te glasine potiču najviše od strane zavidnih osoba. Ni jedna od nas ne može uvijek sebe predstaviti u najboljem svijetlu, a ni jedna žena na svijetu ne može biti glupa, naprotiv, može samo da se nađe u trenutku slabosti, ili iz nekog drugog razloga zbog kog nije u elementu da bi dala zavidnu sliku o sebi.

irma

Da li si imala angažmana van granica BiH, ako da, pričaj nam o svom iskustvu?

Jesam, često sam bila u posljednje dvije godine u Istanbulu. Radila sam za dosta dizajnera i da ih nabrajam sigurno bih izostavila nekoga. Mogu samo reći da je mnogo drugačiji režim u inostranstvu, nego kod nas, dugo će nam trebati da se uporedimo sa nekom velikom modnom silom. Niko od nas ne bi rado išao vani i napuštao svoj grad, ali zbog plačenijih angažmana svi jedva čekaju.

U dosadašnjim angažmanima da li si se susretala sa onom drugom, mračnijom, stranom svoga posla?

Nažalost, jesam. Susretala sam se sa groznim stvarima, kao i moje starije kolegice, međutim ni na kakve nemoralne ponude nisam pristajala, niti ću. Želim da svoje ime i karijeru gradim isključivo svojim talentom. Nikad nisam pristala na to, niti ću, jer to je poniženje i gaženje samog sebe.

To je sada već postalo normalno kako kod nas tako i u inostranstvu. Opet malo starije generacije koje su ranije počele, a među njima sam na sreću i ja, uspjele su i bez toga da grade karijeru, ali danas su počeci jako teški baš zbog tih stvari i mnoge gube želju za ovim poslom, jer nisu spremne na takve korake, pa i ista ja sam pauzirala zbog toga i željela ostaviti sve po strani.

Na zadnjem Fashion Week-u si bila jedna od zapaženijih manekenki, kakvi su utisci?

Jako mi je drago bilo zbog toga, jer nisam prije toga stala skoro godinu dana na pistu. Napravila sam pauzu, kako zbog nekih poslova pored manekenstva, tako i zbog privatnog života koji se trebao dovesti u red.

Na reviji si nosila vjenčanicu, da li javnosti to možda treba da bude uvertira za neke bliže planove u privatnom životu?

Bila sam presretna iz više razloga. No, prije godinu i više bila sam model na reviji gdje smo nosili samo vjenčanice uz svarovski kristal, ali nisam se ni blizu osjećala kao tu noć kada sam obukla vjenčanicu i znala da je moja voljena osoba tu i da dam i njemu sliku uz blagi osmijeh kako bi trebali početi razmišljati o tome. Sretna sam što pored sebe imam takvu osobu, za kratak period sam shvatila da ne bih sve ono što život nosi podnijela da nema njega. Sa njim imam sve i želim da nikada ne prestane.

irma pocetna slika

Koji stil odjevanja privatno preferiraš, u čemu se najbolje osjećaš?

– To kod mene nikad nije isto. Nekada naiđe period pa ne skidam štikle, a nekada sam stalno u ravnoj obući, u farmericama i opuštenoj dnevnoj varijanti. Mada uvijek nastojim da budem koliko toliko super dotjerana, jer sebe najviše volim takvu i nikad ne znam šta me može dočekati u kojem trenutku.

Da li je maneknstvo, odnosno moda, poziv kojim želiš da se baviš do kraja života ili…?

Prije je bilo, dok nisam vidjela stvari iz neke druge perspektive. Bavit ću se dok budem mogla i dok bude prilike, do sada sam ostvarila sve želje što se tiće mog posla.

Ukratko tvoji planovi za budućnost, možda najava nekih novih projekata?

Još uvijek ne planiram nešto za duži vremenski period. U narednih godinu dana ću nastojati da uradim što više projekata, naravno s druge strane je fakultet i privatni život. Nastojat ću sve uskladiti što bolje mogu. Mada mi je sve puno lakše jer imam podršku dragih osoba i osoba koje meni znače.

 

 

eTrafika.net – Nadira Ahatović

Napiši komentar