fbpx

U sklopu manifestacije “Dani Vlade Miloševića”, večeras je u Muzeju Republike Srpske u Banjaluci otvorena izložba pod nazivom “Život protkan notama”.

Sanja Pupac, kustos etnomuzikolog Muzeja Republike Srpske i autorka izložbe rekla nam je da se izložba pripremala dugi niz godina, zato što je bilo potrebno vrijeme da se objedini građa Vlade Miloševića, a kao i da se ona obradi i muzikološki ispita i objavi.

“Izložba je bila logičan produkt svega toga. Radi se o biografskom djelu Vlade Miloševića i sastoji se iz tri konceptualna dijela. Prvi dio je život i mladost Vlade Miloševića, zatim tu je radna soba u kojoj je stvarao, a treći dio su notni zapisi. Trudila sam se da dobro odradim ovaj pionirski posao, jer se radi o popisivanju građe Vlade Miloševića”, govori ona, te dodaje da je prilikom rada nailazila na razne probleme.

Podrži eTrafiku

“Susrela sam se sa mnogim problemima, prvenstveno jer se građa iz njegove spomen kuće dovezla na taj način da se nije vodila briga o sadržaju, već o količini. Imala sam problem sa sastavljanjem notnih djela, što je bilo najproblematičnije. Zatim tu je digitalizacija građe koja je uspješno završena u saradnji sa Univerzitetskom bibliotekom Republike Srpske. Imamo priliku da pogledamo novu formu nota koja će biti na sajtu Univerzitetske biblioteke, kojoj će pristup imati i posjetioci Muzeja”, navodi Pupac.

Izložbu je otvorila Irena Soldat Vujanović, pomoćnica ministra za kulturu Republike Srpske, koja nam je rekla da Ministarstvo ima obavezu i dužnost da pomogne ovakvo velikim i značajnim manifestacijama, kakvi su ”Dani Vlade Miloševića”.

“Ova baština je poklonjena Muzeju, obrađena, digitalizovana i biće dostupna svim građanima. Naša uloga u ministarstvu i jeste u tome da omogućimo da naš Muzej otvori svoja vrata i da svi vide ono čime on raspolaže. Ne radi se samo o ovoj izložbi već o cijelom nizu dešavanja, jer se ovih dana tradicionalno održavaju ‘Dani Vlade Miloševića’, koje većinom mi finansiramo”, kaže Soldat Vujanovićeva.

Izložba će biti postavljena dva mjeseca, jer je prostor neophodan za narednu izložbu, ali je autorka izrazila nadu da se ona vrati na ovo mjesto. Navodi da ovako koncipirana izložba ne može biti izlagana u drugim mjestima, ali jedan dio sigurno može proći i kroz druge muzeje.

eTrafika.net – Vanja Stokić

Napiši komentar