fbpx

U Gradišci je poslije 21 godine napokon obnovljen rad CKUD-a “Lepa Radić” koje je prije rata bilo jedno od glavnih društava u ovom gradu u kom su se okupljali meštani ove opštine, od najmlađih do najstarijih.

ckud gradiskaPredsjednik CKUD “Lepa Radić” Davor Simišić kazao je da su prethodnih godina, u nekoliko navrata bezuspješno pokušavali obnoviti rad ovog društva. Tako se sve više počela više spominjati i ideja o osnivanju potpuno novog gradskog društva, ali konačno, 2013. godine formiran je Inicijativni odbor za obnovu rada Društva „Lepa Radić“.

Na samom početku se odazvao značajan broj starih članova predvođenih Esadom Šulićem i Jovom Jerkovićem, kao i veliki broj potpuno novih članova i onih koji su bili članovi nekih drugih KUD-ova uključujući Mirjanu Smiljanić, vaspitača za tradicionalne igre.

Podrži eTrafiku

“Konkretan korak je napravljen prije mjesec dana godine kada je održana Osnivačka skupština Centralnog kulturno-umjetničnog društva „Lepa Radić“ iz Gradiške. Donesen je Osnivački akt, Statut i izabrani su organi društva. U Gradišci smo nekad imali centralnu poziciju u smislu članstva, očuvanja narodne tradicije, fundusa nošnji i drugih sredstava, kvaliteta rada i postignutih rezultata, te smo u tom smislu zauzeli stav da jedan od osnovnih ciljeva bude vraćanje stare slave KUD-u te se time odredila i u nazivu ‘centralno'”, objasnio je Simišić.

Osnivači ovog društva su odlučili da pored izuzetno nepovoljnog ekonomsko-političkog trenutka i veoma niske osjetiljvosti šire društvene zajednice za kulturu treba istrajati u okupljnju omladine i drugih članova radi ispunjavanja zactranih ciljeva i zadataka.

“Ovim se postiže višestruka korist kako za pojedinca, tako i za društvo. Čuva se tradicionalna kultura i umjetnost, daje se mogućnost kvalitetnog provođenja slobodnog vremena, omogućuje se saradnja, druženja, putovanja kao i promocija lokalne zajednice i države”, naglasio je Simišić.

CKUD „Lepa Radić“ sada, kao nekada davno ranije, kreće od samog početka – od nule. Obzirom da već postoji određeni broj članova te stručni rukovodioci sekcija, CKUD je u fazi  pronalaženja adekvatnog prostora za izvođenja proba. Kasniji planovi su upis novih članova, nabavka nošnji, instrumenata i drugih sredstva kao i pronalaženje prostora za odlaganje i čuvanje istih.

“Društvo se već obraćalo Administrativnoj službi, vaspitno-obrazovnim ustanovama, ustanovama kulture i pojednicima za pomoć u pronalaženju prostora i finansijske podrške. ali na žalost, iz objektivnih razloga, ali češće zbog nerazumjevanja i nezainteresovanosti odgovornih ljudi, CKUD nije dobio potrebnu podršku. Članstvo i dobra volja postoje i ostaje nada da će se uz istrajnost stvoriti i drugi uslovi kako bi Društvo u punom kapacitetu funkcionisalo. Da će Gradiška prepoznati značaj ovog projekta i iskoristiti priliku da ulica dobije alternativu”, poručio je Simišić.

CKUD „Lepa Radić“ svoje prve početke bilježi nakon II svjetskog rata kada se pokušava obnoviti kulturno-prosvjetni rad na ovim prostorima. Međutim, definitivno formiranje KUD-a desilo se 1973. godine udruživanjem KUD-a „Braća Ribar“ i KUD-a slijepih „Lepa Radić“.

Ovo društvo je od svog osnivanja nizalo uspjehe sve do 1992. godine kada prestaje sa radom.

 

 

eTrafika.net – Milovan Matić/foto: gin.ba

Napiši komentar