fbpx

Obilježavanje krsne slave Crkvene opštine i grada Trebinja nastavljeno je danas služenjem svete liturgije i zajedničkim obrokom svih prisutnih ispred sabornog hrama Preobraženja Gospodnjeg u Trebinju. Liturgiju su služili episkop zahumsko- hercegovački i promorski Grigorije i umirovljeni episkom Atanasije, a među brojnim vjernicima liturgiji su prisutvovali i ugledni gosti iz Republike Srpske i Srbije.

Nakon služenja liturgije prelomljen je slavski kolač i osvještano grožđe, a vladika Grigorije pozvao je sve prisutne da u miru pristupe svečanom obroku, ističući da su pred Bogom svi jednaki.

„Ja sam danas ovdje vaš domaćin na zemlji, ali pravi domaćin je Gospod na nebesima, i njega danas slavimo i njemu vjeru uznosimo”, poručio je Grigorije.

Podrži eTrafiku

Nepsoredno prije početka obilježavanja slave grada Trebinja, Preobraženja Gospodnjeg, zbog razmirica između crkvene i svjetovne vlasti bilo je govora da će grad ove godine imati dvije slave, na dvije lokacije. Neusglasice su riješene i u ova dva slavska dana sve izgleda kako treba, a vladika Grigorije kaže da nije bilo lako istrpiti napade na njegovu ličnost koji traju već duže vrijeme.

„Bilo je potrebno napraviti mnogo ustupaka, preći preko nekih stvari, da bismo danas ovdje u miru proslavili ovaj veliki praznik, našu krsnu slavu. Vjerujte mi da nije nimalo lako podnositi ove napade koje doživljavam godinama od različitih medijskih kuća i pojedinaca, i ne bih želio nikome od vas da prolazi kroz nešto slično”, kazao je vladika okupljenim gostima.

Praznično večernje bogosluženje biće održano večeras od 19 časova, a svečana litija u 20 časova i 30 miuta krenuće iz Sabornog hrama kroz grad Trebinje.

Nakon litije, u 21 čas i 30 minuta, na Trgu slobode, građanima će se obratiti gradonačelnik Slavko Vučurević i gradonačelnici gradova pobratima, a potom će nastupiti zvijezde Granda, Darko Lazić i Aleksandra Bursać.

 

 

eTrafika.net – Sonja Terzić

Napiši komentar