fbpx

Autor izložbe „Komora – Iz srca hrasta“ Čedomir Višnjić večeras je u Banskom dvoru kroz fotografije Jovice Drobnjaka prikazao u kakvom se stanju nalaze stare drvene kuće koje su prepuštene zaboravu i propadanju.

Kako kaže autor, cilj izložbe je ukazati na vrijednost narodnog graditeljstva Banije, kraja u Hrvatskoj gdje je ta specifičnost najizraženija i gdje je to graditeljstvo najrazvijenije.

„Sa jedne strane, cilj je ukazati na tragove ljepote, a sa druge strane da se ukaže na današnje stanje, koje se vidi na svakom od ovih panoa. Vidi se da su kuće prazne od avgusta 1995. godine, možda sa svega nekoliko izuzetaka. Propadaju i one kuće za koje bi se moglo nešto učiniti, one su napuštane 70ih i 80ih godina kada su oni koji su ih imali dorasli do toga da grade kuće od cigle i betonskih blokova, a ove kuće su prepuštali propadanju i zaboravu. Onda je naišao rat i katastrofa koja je danas potpuna“, navodi Višnjić, i dodaje da je zamisao pokrenuti projekat etno sela, kako bi se spasilo ono što ni sami vlasnici nisu mogli.

Podrži eTrafiku

Izložba je nastala tako što je Višnjić tražio drvenu kuću koju bi kupio. Obišao je hiljade njih, što autom, što pješke, a neke su ostale nepristupačne. Sve one zjape praze i trunu. Nekih od njih danas već više nema, prodaju se za cijenu od 3.000 – 5.000 evra. Rastavljaju ih i sele na drugo mjesto, gdje se ponovo sastavljaju.

„Danas je posljednji trenutak da se nešto učini, barem da se podsjeti na blago koje propada iz dana u dan. Sa svakim palim crijepom, sa svakom kišom i snijegom, hrastovina ipak popušta. Svako proljeće rasplinje oko njih je gušće i deblje i poješće ih zauvijek za koju godinu. Mnoge se prodaju i bescjenje i razvlače širom Hrvatske. Ovom izložbom pokušavamo reći u ime nas koji to gledamo, da samo svjesni toga što se događa i da nam je dužnost spasiti, što se spasiti dade.“

Čedomir Višnjić je politikolog i istoričar, kao i predsjednik SKD „Prosjeta“ iz Zagreba.

Večeras su bila izložena i tri narodna platna, koja predstavljaju mali uvod u narednu izložbu.

izlozba drvene kuce (1) izlozba drvene kuce (2) izlozba drvene kuce (3) izlozba drvene kuce (4) izlozba drvene kuce (5)

eTrafika.net / Foto: eTrafika.net – Vanja Stokić

Napiši komentar