fbpx

Dokumentarni film “Brat”, snimljen u produkciji eTrafike, biće premijerno prikazan u subotu, 9. decembra, u 19 i 20 časova u Studentskom pozorištu u Banjaluci. Ulaz je slobodan!

Film je dio revije dokumentarnih filmova koja se organizuje u sklopu “Dana Srđana Aleksića”, sa početkom u 17 časova. Nakon revije planiran je panel sa autorima.

Dokumentarni film „Brat“ sniman je na 18 lokacija u Bosni i Hercegovini, Srbiji i Hrvatskoj, od februara do novembra 2023. godine. Obrađuje temu utapanja migranata u graničnim rijekama, prilikom prelaska iz jedne zemlje u drugu.

Podrži eTrafiku

Tokom snimanja pronašli smo više od 50 grobova neidentifikovanih osoba u Bosni i Hercegovini i Srbiji. Većina njih je sahranjena bez uzimanja uzorka za DNK analizu. To, zapravo, znači da porodice tih osoba nikada neće saznati šta se desilo sa njima, živjeće u nadi da se radi samo o prekinutom kontaktu, ali i strepnji da više nisu živi. Nažalost, stvaran broj takvih porodica je mnogo veći. Ovo stanje označeno je terminom “nezaključeni gubitak”, gdje porodice tuguju zbog gubitka svog člana, ali istovremeno se nadaju da je on još uvijek živ. Život u takvom stanju emotivno iscrpljuje porodice i ne dopušta im da pronađu svoj mir.

Ova istraživanje je urađeno uz podršku Journalismfund.eu.

Produkcija: eTrafika

Scenario i režija: Vanja Stokić i Ajdin Kamber

Montaža: Jelena Vujasinović

Novinari: Vanja Stokić, Ajdin Kamber i Goran Gazdek

Pročitajte tekst nastao tokom ovog istraživanja.

Nezaključeni gubitak

Napiši komentar